ETELÄ-KARJALA / SAVITAIPALE – Juhanna Salonen ja Matti Salonen, isä ja poika. Näiden kahden kädentaitajan lisäksi pitää myös mainita kolmas Savitaipaleen Rahikkalan kylässä syntynyt Taavetti Rahikainen. Kaikki kolme miestä olivat tunnettuja puukirkkojen rakentajia. Jopa niin taitavia, että mestarirakentajille on omistettu Savitaipaleelle oma museo.
Kirkonrakentajien museo on sijoitettu Savitaipaleen vanhan kirkon kellotapuliin, joka on tietysti Juhanna Salosen itsensä suunnittelema ja rakentama. Saman miehen rakentama Savitaipaleen kirkko paloi maan tasalle kansalaissodan melskeissä. Kylän vanhin rakennus, kellotapuli vuodelta 1779, säästyi. Tosin kolmikon kolmas mestari, Taavetti Rahikainen, laajensi kellotapulin nykyiseen muotoonsa 1800-luvulla.
Kellotapulissa on erikoinen rakenne, sillä siinä on kaksi rakennusta sisäkkäin. Rahikaisen käsialaa on uloimmainen kerros. Kellotapulin torniin pääsee kiipeämään, jos uskaltaa kivuta jyrkkiä portaita pitkin. Alaspäin tulo on vielä vaikeampaa.
Savitaipaleen erikoismuseo on lajissaan ainutlaatuinen. Harvan kirkonrakentajan elämäntyön kunnioittamiseksi on perustettu oma museo. Toki näiden kolmikon aikaansaannoksia, vanhoja puukirkkoja, voi ihailla aidossakin ympäristössä, kuten Lappeenrannassa, Lemillä ja Sulkavalla. Tapulissa on valokuvat kaikista kolmikon rakentamisista kirkoista. Yhteensä niitä on noin kolmekymmentä.
Juhanna Salonen kolmikon vanhimpana opetti kirvesmiehen taidot pojalleen Matille. Taavetti Rahikainen oli vuorostaan Matti Salosen opissa. Kolmikko kehitti omintakeisen rakennustyylin, mistä käytetään nimitystä kahtamoinen eli kyseessä oli kaksoisristikirkon pohjakaava.
Käytännössä se tarkoittaa, että ristinmuotoisen kirkon sakaroiden väliin rakennettiin vielä tilan laajentamiseksi ylimääräiset kulmaulokkeet. Erikoinen ratkaisu teki kirkosta tukevan. Tyyli oli uutta kirkon rakentamisessa ja se teki kolmikosta kuuluisan.
KIRKONRAKENTAJIEN MUSEO
Osoite: Nikkarintie 2, Savitaipale.
LUE MYÖS: Hakamäen museoalueen erikoisuus on kotiseutumuseoissa harvoin nähty näkötorni