Mooses Putron kotimuseo on monelle iso yllätys

ETELÄ-KARJALA / TAIPALSAARI – Rohkeasti vain perille asti. Satunnainen kävijä saattaa empiä, voinko tuota mökkitietä pitkin ylipäätään ajaa. Loppumetrit Mooses Putron kesämökille on kapeaa hiekkatietä. Taipalsaarelaiset todennäköisesti tietävät kenestä on kysymys tai ovat ainakin kuulleet nimen Mooses Putro. Kauempaa tuleville nimi on vieras. Perillä odottaa kuitenkin yllätys!

Mooses Putro (1848-1919) oli monilahjakkuus, Venäjän vallan aikana Inkerinmaalla syntynyt kirkon urkuri, opettaja, toimittaja ja ennen kaikkea säveltäjä. Inkeriläisen kansankulttuurin suuren vaikuttajan elämä oli värikäs ja loppu traaginen. Putron kuolemasta tuli ikuinen mysteeri.

Vaikka ei olisi koskaan kuullutkaan mitään Mooses Putrosta, on vierailu hänen kesäpaikalla elämys. Jo pelkästään mökin paikka mäntyä kasvavan Putroniemen kärjessä järven rannassa on täydellinen kesänviettopaikka. On hienoa, että Mooseksen perikunta on antanut mahdollisuuden uteliaille tulla ihailemaan Putron suvun historiaa. Kotimuseo on Mooses Putron Muistosäätiön omistuksessa.

Putro osti perheelleen kesänviettopaikan Taipalsaaren Karhunpäästä 1890-luvulla. Koska matka Pietarista oli vaivalloinen, viihdyttiin mökillä kerrallaan pidempään. Perhe tuli Putroniemeen aikaisin keväällä ja lähti vasta syksyllä takaisin. Perheensä lisäksi Mooseksen seurana oli vaimon Nana Putron sisarukset. Talossa oli myös Pietarista tulleita palvelijoita.

Putroniemen kiehtovuus perustuu sen aitouteen ja alkuperäisyyteen. Kaikki on kuin Putrot yhä asuisivat täällä. Vaikka Mooses oli varakas herraskansaan kuulunut mies, on mökin sisutus vähemmän prameileva, enemmänkin kodikas, kuten kesämökillä olettaakin olevan.

Vuonna 1919 Putro oli työmatkalla Venäjän puolella ja katosi jäljettömiin. Mooseksen muisto elää virsikirjoissa, sillä sieltä löytyy useita hänen säveltämiään tai sanoittamiaan virsiä.

MOOSES PUTRON KOTIMUSEO

Osoite: Karhunpääntie 101, Levänen, Taipalsaari.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Röytyn kotiseututalo – entinen kievari on nyt monipuolinen kulttuurikeskus

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.