Eräjärven Kivimuseo on täynnä erikoisuuksia

PIRKANMAA / ERÄJÄRVI – Väyryneniitti ei liity mitenkään erääseen poliitikkoon, vaan mineraali on nimetty professori Heikki Väyrysen mukaan. Kyseessä on Eräjärven Viitaniemen kaivoksesta löydetty harvinainen mineraali, jopa niin harvinainen, että sitä ei ole toistaiseksi löydetty mistään muualta maapallolta.

Väyryneniitti on vain yksi Eräjärven Kivimuseon erikoisuuksista. Puukirkon vieressä sijaitseva museo on jo itsessään erikoisuus. Eräjärvi-Seuran vanhaan lainajyvästöön perustama Kivimuseo on ainutlaatuinen Suomessa. Tänne saapuu vieraita aina ulkomaita myöten.

Eräjärven vanhat louhokset ovat onneaan etsivien kiviharrastajien kaivauksien kohteena yhä edelleen. Eräjärvi tunnetaan mineraalirikkaudeltaan ainutlaatuisena paikkakuntana. Osa harvinaista mineraaleista on jalokiviluokkaa.

Monista muista kotiseutumuseoista poiketen Eräjärven 1864 valmistuneessa lainamakasiinissa on vain vähän perinteisiä talonpoikaisesineitä. Kivet ovat pääosassa. Syystäkin, sillä kivenlouhinta on ollut vuosikymmenien ajan paikkakunnan tärkein elinkeino.

Kivimuseo esittelee Eräjärven kiviteollisuuden historian ohella myös eri puolilta maailmaa tuotuja mineraaleja. Kivimuseossa on muun muassa Suomen suurimpiin kuuluva agaattikokoelma, jonka paikallinen insinööri Paul Antila keräsi Brasiliasta.

Eräjärvi tuli kansainvälisestikin tunnetuksi maasälpälouhoksistaan. Viitaniemen kaivoksesta saatua posliiniteollisuuden raaka-ainetta vietiin eri puolille Eurooppaa. Kaikki sai alkunsa 1930-luvulla, kun Viitaniemen emäntä löysi valkoista kiveä tiluksiltaan.

Toista Eräjärven kuuluisuutta, paikallista fylliittiä, louhittiin jo Venäjän vallan aikana. Fylliittistä tehtiin teräaseiden teroittamiseen tarkoitettuja kovasimia.

Eräs museon mielenkiintoinen esine on 150-vuotiaan puun poikkileikkaus. Rungon vuosirenkaisiin on liitetty historiallisia tapahtumia.

KIVIMUSEO

Osoite: Eräjärventie 1590, Eräjärvi (Orivesi).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Eräjärven kirkkomuseo on pieni, mutta täynnä mielenkiintoisia esineitä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.