Eräjärven kirkkomuseo on pieni, mutta täynnä mielenkiintoisia esineitä

PIRKANMAA / ERÄJÄRVI – Antti Piimänen, Matti Pärnä ja Matti Åkergren olivat tunnettuja 1700- ja 1800 -lukujen Pirkanmaan kirkonrakentajia. Eräjärven kirkkomaalla on näille kolmelle mestarille omistettu tyylikäs Aimo Tukiaisen Kirkonkukot-veistos.

Nykyinen järjestyksessä Eräjärven kolmas kirkko on Matti Åkergrenin suunnittelema. Kyseinen kirkonrakentaja syntyi Eräjärven Leväslahdella. Åkergren oli alkuperäiseltä nimeltään Raukola.

Eräjärven nykyinen tasavartinen ristikirkko vihittiin käyttöön 1821. Edeltäjät olivat käyneet liian pieniksi ja ne purettiin huonokuntoisina. Nykyinen keltainen kirkko oli alun perin punainen. Vuonna 1972 kuntaliitosten myötä Eräjärven seurakunta liitettiin hallinnollisesti Oriveden seurakuntaan.

Eräjärven kirkon sisätiloissa on pieni, mutta mielenkiintoisia esineitä täynnä oleva kirkkomuseo. Sinne on kerätty käytöstä poistettuja esineitä puretuista Eräjärven kirkoista. Vanhimmat ovat 1700-luvulta. Museon ehkä erikoisin esine on sakastin puuvartinen pisuaari. Hädän hetkellä sen avulla saattoi lorauttaa ulos sakastin ikkunasta.

Hienoin esine on saarnastuolin reunalla sijainnut 1700-luvun tiimalasi. Öljyvalaisin on ajalta ennen sähkövaloja. Sakastin kamina poistettiin käytöstä vasta vuonan 1960.

Museon lattialla on kirkon lukittava arkku, jossa säilytettiin kirkon rahavaroja. Arkku on varustettu monella lukolla. Tarinan mukaan tähän arkkuun on murtauduttu pohjan kautta. Pienempi arkku on kolehtiarkku, joka sijoitettiin kirkon eteiseen. Varkauden estämiseksi se kiinnitettiin seinään ja lattiaan. Lattialla on myös pari vihkipallia 1700- ja 1800 -luvuilta.

Kirkkomuseossa on esillä myös kiertokoulun aikaisia esineitä, kuten kirjoja, havaintovälineitä, tauluviivoitin ja helmitaulu. Yksinkertaista virsikannelta käytettiin kodeissa ja myös kiertokoulussa usein ainoana soittovälineenä.

KIRKKOMUSEO

Osoite: Eräjärventie 1592, Eräjärvi (Orivesi).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Eräjärven Kivimuseo on täynnä erikoisuuksia

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.