Virojoen kylämuseo perustuu yhden ihmisen elämäntyöhön

KYMENLAAKSO / VIROLAHTI – Virolahti on Suomen kaakkoisin kunta ja Virojoki on kunnan keskustaajama. Vaalimaan raja-asemalle on vain muutama kilometri. Kävelymatkan päässä keskustasta sijaitsee alkuperäisellä paikallaan olevassa riihessä Virojoen kylämuseo.

Jos olet saanut oppaaksi kotiseutuneuvos Risto Rahkosen, on tiedossa ollut mielenkiintoinen matka menneisyyteen. Kylämuseon esineet, työkalut ja kulkuneuvot kertovat, miten aikoinaan Virolahdella elettiin ja tehtiin töitä.

Museonkokoelma muodostuu pääasiassa Rahkosen keräämästä ja kyläyhdistykselle luovuttamasta kokoelmasta. Rahkosen keräilyharrastus alkoi vuosikymmeniä sitten. Innokkaan keräilyn tuloksena syntyi ensin oma kotimuseo 1980-luvun lopulla. Nyt kokoelma on turvassa Virolahden kunnan Virojoen kyläyhdistyksen tiloissa. Suurin osa talteen otetuista esineistä on Virolahdelta, mutta osa on peräisin naapurikunnista.

Valjaat ja länget kuulostavat tutuilta. Sen sijaan rillat, karttu, setolokka ja tamppi ovat vieraampia. Näille kaikille löytyy vastaus Virojoen kylämuseossa. Yhteistä näille on hevonen. Risto on hevosmies. Hän on koko ikänsä ollut tekemisissä erityisesti Suomen hevosen kanssa, jolla oli iso merkitys muun muassa talvisodassa.

Hevosen vetämissä puusta tehdyillä puriloilla saattoi kuljettaa muonaa ja ammuksia rintamalla. Paluumatkalla puriloitten avulla hoidettiin haavoittuneiden poiskuljetus. Rahkosen kokoelmassa onkin mukana ripaus isänmaallisuutta. Esillä on myös raviurheiluun liittyviä välineitä. Risto Rahkonen oli nuorena itse omien ravihevostensa ohjaksissa.

Virolahti on merenrantapitäjä, joten kylämuseossa on myös kalastukseen liittyviä tarve-esineitä. Monille virolahtelaiselle kalastus oli merkittävä sivuelinkeino.

VIROJOEN KYLÄMUSEO

Osoite: Uusitie, Virojoki (Virolahti).

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.