Bunkkerimuseo on osa Salpalinjaa

KYMENLAAKSO / VIROLAHTI – Vaalimaan raja-asemalle johtavan Seiska-tien varrella Virolahdella on mielenkiintoinen pysähdyspaikka. Bunkkerimuseo havainnollistaa Suomen sotahistoriasta kiinnostuneille, miten Suomessa valmistauduttiin venäläisten mahdolliseen hyökkäykseen talvisodan jälkeen.

Lyhyen ajomatkan päästä löytyy lisää nähtävää: Miehikkälän Salpalinja-museo. Molemmat kohteet kertovat kaikkien aikojen Suomen suurimmasta rakennustyömaasta, Salpalinjan rakentamisesta ja sen merkityksestä itsenäisyyden säilyttämiselle.

Bunkkerimuseo perustettiin vuonna 1980. Käynnistäjinä olivat Virolahden kunta ja paikalliset sotaveteraanit. Vielä 1960-luvulla alueen betonikorsut olivat uuden valtatien rakentajien varastokäytössä. Bunkkerimuseon perusnäyttely Salpalinja alkaa Vironlahdelta kertoo itärajan linnoittamisesta Virolahdella.

Näyttelyyn on taltioitu runsaasti alkuperäistä rakennusaikaista kuvamateriaalia. Museokierroksen aluksi kannattaa katsoa viidentoista minuutin mittainen lyhytfilmi, joka valottaa havainnollisesti Salpalinjan historiaa.

Kierrosta voi jatkaa maastossa, jossa on yhä jäljellä korsuja, taistelu- ja yhdyshautoja, kivisiä panssarivaunu- ja piikkilankaesteitä. Parhaiten ulkomuseon kohteisiin tutustuu opastetuilla kierroksilla.

Salpalinjan rakentaminen aloitettiin talvisodan jälkeen. Töitä jatkettiin kesällä 1944, kun valmistauduttiin mahdolliseen venäläisten suurhyökkäykseen. Linnoitteen pitävyyttä ei koskaan testattu, sillä taistelutoiminnat eivät ulottuneet Salpalinjalle asti.

Sodan jälkeen puolustusvoimat piti linnoitteita vielä vuosikymmeniä osittain kunnossa, vaikka aseteknisen kehityksen seurauksena niiden sotilaallinen merkitys oli pieni. Nykyisin korostetaankin Salpalinjan matkailullista merkitystä. Kohteita on entisöity museo- ja virkistyskäyttöön.

BUNKKERIMUSEO

Osoite: Vaalimaantie 1318, Ala-pihlaja, Virolahti.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kiessimuseossa on esillä jo yli 100 erilaista kulkupeliä

LUE MYÖS: Virolahden kotiseutumuseo on entisessä kansakoulussa

LUE MYÖS: Kuninkaantie yhdisti Ruotsin suurvallan alueet toisiinsa

LUE MYÖS: Virolahden graniittilouhokselta louhittiin kiveä Pietarin arvorakennuksia varten

LUE MYÖS: Virojoen kylämuseo perustuu yhden ihmisen elämäntyöhön

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.