Tunnelma Puotimuseossa on kuin siirtyisi ajassa vuosikymmeniä taaksepäin

KYMENLAAKSO / VALKEALA – Sydämestä raapaisi, kun museofriikki kuuli, miten kuntaliitosten jälkeen Kouvolan kaupunki aikoi sulkea Valkealassa sijaitsevan eksoottisen Puotimuseon. Kauppias Pokin elämäntyö uhkasi kadota. Onneksi Valkealan Museoyhdistys tuli hätiin ja Puotimuseo pelastui.

Jaakko Pokki syntyi Viialassa vuonna 1847. Hänen tiedetään muuttaneen Valkealaan 1860-luvulla. Pokki toimi aluksi kirkolla sijainneessa puodissa ensin renkinä ja myöhemmin kirjanpitäjänä sekä puotipalvelijana. Näin Pokki sai hyvää kokemusta tulevaa kauppiasuraansa varten.

Hänestä tulikin myöhemmin kyseisen kaupan omistaja ja ilmeisesti myös kestikievarinpitäjä. Valkealan kirkonkylällä sijaitseva Pokinmäki on saanut nimensä kylän kuuluisasta kauppiaasta.

Pokki oli menestyvä kauppias, jonka tuotevalikoima oli laaja. ”Valkealan Stockmannilla” myytiin kaikkea mahdollista, mitä siihen aikaan sekatavarakaupassa pitikin olla. Pukki teki ostosmatkoja aina Viipuriin asti. Pitkien välimatkojen johdosta tavaraa tuotiin Valkealaan myytäväksi kerrallaan suuria määriä.

Kauppias Pokki osti pienen hirsimökin 1800-luvun lopussa, jonka jälkeen alkoi talon laajennustyöt. Viimeiset muutokset Hirsimäellä sijaitsevaan rakennukseen tehtiin vielä ennen kuin Suomi itsenäistyi. Rakennus sai muun muassa tähän päivään asti säilyneet kauniit verannat.

Pokin kuoltua perikunta myös rakennuksen asuinkäyttöön, kunnes vuonna 1987 Valkealan kunta osti sen. 2000-luvulla Pokin talosta tehtiin Puotimuseo.

Museossa on esillä Pokin alkuperäistä myymäläkalustoa ja huonekaluja. Iso osa esineistä on saatu kuitenkin lahjoituksina ja ostettu kirpputoreilta. Lopputulos on perin aito. Tunnelma hämärästi valaistussa Puotimuseossa on kuin siirtyisi ajassa vuosikymmeniä taaksepäin.

VALKEALAN PUOTIMUSEO

Osoite: Vanhatie 22, Valkeala (Kouvola).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.