Hämeenkyrön kotiseutumuseo on poikkeuksellisen laadukas

PIRKANMAA / HÄMEENKYRÖ – Hämeenkyrön kotiseutumuseo on kotiseutumuseoiden eliittiä, eräs Suomen tasokkaimmista. Ulkopäin punatiilinen rakennus muistuttaa perinteistä 1800-luvun lainajyvästöä. Sisätiloissa vierailijaa odottaa melkoinen yllätys.

Hämeenkyrön kotiseutumuseon anti on poikkeuksellisen monipuolinen. Entisen viljamakasiinin sisätilat on kunnostettu lähes tyystin paremmin museokäyttöön sopiviksi. Vain yksi vanha viljalaari on jätetty muistuttamaan rakennuksen alkuperäisestä tarkoituksesta.

Jo sisääntulo museoon punaista mattoa pitkin tekee vaikutuksen. Rapatut sisäseinät hohtavat valkoisina. Lattialankut on maalattu tyylikkään harmaiksi. Ikkunakalterit ja kattojen jykevät hirret täydentävät tyylikästä tunnelmaa. Esineet on laitettu esille aihekokonaisuuksien mukaan, kuten suutarin- ja puusepänverstas, kiertokoulu sekä kirkko-osasto.

Museossa on useita tunnelmallisia osastoja, jotka kertovat erittäin havainnollisesti hämeenkyröläisten entisaikojen elämästä. Nähtävää on niin paljon, että aikaa kannattaa varata riittävästi. Hämeenkyrön museossa on tilaa normaalia enemmän. Tänne mahtuu kahvila ja kotiseutumuseoille harvinainen ylellisyys: sisävessa. Hämeenkyrön suurmies Frans Emil Sillanpää on vähän esillä, sillä hänelle on omistettu kaksi muuta paikkakunnan museota: Myllykolu ja Töllinmäki.

Osa tilasta on varattu Kyröskosken tehtaalle. Koskesta saatiin voimaan alun perin puuvillatehtaalle ja myöhemmin paperitehtaalle. Museon 1920-luvun pienoismalli havainnollistaa tehdaskokonaisuutta. Kyrön tehdas tarjosi työntekijöilleen lukuisia etuja, muun muassa terveydenhoidon. Museoon on tallennettu tehtaan sairastupa.

Kotiseutumuseossa muistellaan myös moniottelija Paavo Yrjölää, Hämeenkyrön karhua, joka voitti olympiakultaa Amsterdamissa 1928. Hänen poikansa moninkertainen Suomen mestari Matti Yrjölä pärjäsi kuulantyönnössä.

HÄMEENKYRÖN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Härkikuja 14, Hämeenkyrö.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hämeenkyrön Myllykolu on Frans Emil Sillanpään syntymäkoti

LUE MYÖS: Hämeenkyrön Töllinmäki on Frans Emil Sillanpään nuoruudenkoti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.