Hämeenkyrön Töllinmäki on Frans Emil Sillanpään nuoruudenkoti

PIRKANMAA / HÄMEENKYRÖ – Frans Emil Sillanpää -kierros jatkuu Hämeenkyrön Heinijärven kylässä. Tuleva kirjailijasuuruus ja Nobel-voittaja siirtyi tänne perheensä mukana Myllykolusta. Koulunkäynti oli täällä helpompaa lyhyemmän matkan ansiosta.

Nuoruudenkoti Töllinmäki oli yhtä vaatimaton kuin syntymäkoti Myllykolu. Emilin vanhemmat Frans ja Vilhelmiina Sillanpää ostivat entisen suutarintöllin, jonka pihamaalla on yhä pieni saunarakennus. Frans Emil menestyi hyvin koulussa. Vuonna 1908 hän pääsi ylioppilaaksi Tampereen lyseosta. Kesäisin Sillanpää toimi kotiopettajana. Ylioppilaaksi tulon jälkeen alkoivat yliopisto-opinnot Helsingissä.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan. Opinnot keskeytyivät. Raha- ja alkoholiongelmat tulivat Frans Emilin elämään. Nuorimies palasi kotiin Töllinmäkeen vanhempiensa luo vuonna 1913. Isä rakensi pojalleen peräkammarin. Ylioppilaan huone varustettiin kakluunilla ja koristeltiin kukkatapetilla.

Tässä Töllinmäen kammarissa syntyivät Sillanpään ensimmäiset kirjalliset tuotokset. Niitä myös julkaistiin Uudessa Suomettaressa. Vuonna 1916 valmistui Sillanpään ensimmäinen romaani, Elämä ja aurinko.

Avioiduttuaan Sigrid Salomäen kanssa 1916 Frans Emil muutti Töllimäestä rakentamaansa Vanajan kylän Saavutus-nimiseen huvilaansa. Pariskunnalle syntyi yhteensä kahdeksan lasta. Huvila jäi rahavaikeuksien johdosta osin keskeneräiseksi.

Isän kuoltua äiti muutti asumaan poikansa luo ja Töllinmäki huutokaupattiin. Tämän jälkeen Töllinmäen omistajat vaihtuvat useaan kertaan. Viimeisin asukas muutti pois 1970-luvun puolessavälissä. F. E. Sillanpää Seura osti Töllinmäen ja kunnosti sen museoksi.

1980-luvun lopulla tuhopolttoja iski ja rakennus paloi pahoin. Töllinmäki kuitenkin kunnostettiin talkoovoimin ja avattiin uudelleen Sillanpään kirjailijamuseona.

TÖLLINMÄKI

Osoite: Trossitie 270, Hämeenkyrö.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hämeenkyrön kotiseutumuseo on poikkeuksellisen laadukas

LUE MYÖS: Hämeenkyrön Myllykolu on Frans Emil Sillanpään syntymäkoti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.