Hämeenkyrön Myllykolu on Frans Emil Sillanpään syntymäkoti

PIRKANMAA / HÄMEENKYRÖ – Esikoisteos Elämä ja aurinko, Hurskas kurjuus, Nuorena nukkunut ja Miehen tie ovat Frans Emil Sillanpään tunnetuimpia romaaneja. Hämeenkyrössä syntyneen kirjailijan tuotanto huomioitiin myös ulkomailla Sillanpään saadessa kirjallisuuden Nobel-palkinnon 1939.

Sillanpää tuli tunnetuksi suomalaisille joulusaarnoja lukevana harmaapartaisena taatana. Perinne alkoi sodan jälkeen ja jatkui hänen kuolemaansa asti. Sillanpään lapsuus ja nuoruus ovat vähemmän tunnettuja. Frans Emil syntyi Frans Henrik (Pransu) ja Loviisa Wilhelmiina (Miina) Koskisen perheeseen vuonna 1888.

Pransu oli hankkinut perheelleen mäkitupalaistontin Myllyojan töyräältä. Hän rakensi tänne perinteisen kolmijakoisen asunnon: pirtti, pakari ja niiden välissä porstua sekä porstuan peräkamari. Koti sijaitsi Myllyojan yli kulkevan sillan päässä. Taloa alettiin kutsua Sillanpääksi, josta tuli myöhemmin perheen virallinen nimi Koskisen sijasta.

Myllykolu viittaa Myllyojan pieneen koskeen ja siinä olleeseen myllyyn. Frans Emil asui Myllykolussa elämänsä ensimmäiset kymmenen vuotta. Pojan aloittaessa koulunkäynnin 1898 perhe muutti Haukijärvelle lähemmäksi kansakoulua.

Frans Emil Sillanpää on pakinoissaan muistellut Myllykolua onnellisena lapsuusaikana. Hän vieraili syntymäkodissaan vanhemmalla iällä, kun se oli muutettu museoksi. Päärakennus on aito, mutta pihapiirin sauna ja aitta tuotiin muualta. Myllykolu kertoo, miten 1800-luvun lopulla maaseudulla asuttiin. Kodin sisustus ei ole alkuperäinen. Oletettavasti seinälle ripustettu renginkaappi on kuulunut Sillanpään tölliin.

Myllykolu sijaitsee kauniilla paikalla mäen päällä. Rinteeseen on rakennettu kesäteatterin katsomo. Luonnonnäyttämö on mäen alla Myllyojan toisella puolella. Harva kesäteatteriyleisö voi nauttia yhtä kauniista maisemista.

MYLLYKOLU

Osoite: Nobeltie 80, Hämeenkyrö.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hämeenkyrön kotiseutumuseo on poikkeuksellisen laadukas

LUE MYÖS: Hämeenkyrön Töllinmäki on Frans Emil Sillanpään nuoruudenkoti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.