Etelä-Pohjanmaan traktorimuseossa on Suomen laajin traktoreiden kokoelma

ETELÄ-POHJANMAA / NURMO – Toisen romu on toisen aarre. Tähän lauseeseen tiivistyy nurmolaisen Matti Jaskarin elämänfilosofia. Vuosikymmeniä kestäneen harrastuksen tuloksena on Suomen laajin vanhojen traktoreiden kokoelma.

David Brown 2D, David Brown Cropmaster 6 S, Massey Harris K. 20, Hanomag R24, Deutz, Steyer 80A, Zetor 25K, Fiat 18 La Piccola, Fordson “F”, Farmall F12, Farmal FC Farmal M…ja niin edelleen. Paljon mystisiä nimiä traktoreista vähemmän tuntevalle, mutta masinisteille tuttuja merkkejä vuosien takaa.

Jaskari omistaa 152 traktoria. Edustettuna on 42 eri traktorimerkkiä. Malleja on lukematon määrä. Siis enemmän kuin kellään muulla. Vieläpä yhden miehen keräämänä. Periaatteena on ollut, että kahta samanlaista ei oteta talteen.

Kun kaikki yleisimmät merkit ovat jo mukana ja harvinaisuudet ovat harvassa, Jaskarin kokoelma tuskin tulee enää kasvamaan. Toinen syy on tilanpuute. Kaksi isoa hallia ovat jo täynnä. Kolmas syy, vaikka Jaskari touhuaakin traktoreiden kimpussa liki joka päivä, on nurmolaisen konemiehen korkea ikä. 80-vuotissynttäreitä vietettiin jo muutama vuosi sitten.

Matti oli vasta 13-vuotias, kun hän pääsi mukaan kolmipäiväiselle traktorikurssille, yhdessä nurmolaisten isäntämiesten kanssa. Oma traktori, Fordson Major Diesel, tuli hankittua jo ennen aikuisikää vuonna 1955.

Ensimmäinen työpaikka, heti armeijan jälkeen, löytyi Seinäjoen Hankkijalta. Sen aikaiset traktorimerkit alkoivat tulla tutuksi nuorelle asentajalle. Seuraavaksi vaihtokonehallin nokkamiehenä vanhatkin traktorimerkit alkoivat kiinnostaa. Jaskarin mielestä vaihdossa tulleita nostalgisia traktoreita oli kiinnostavampaa ottaa talteen kuin viedä romutettavaksi.

Hankkijan jälkeen Jaskari jatkoi Keskon konemyyjänä, kunnes vuonna 1978 tuli aika perustaa oma yritys, Nurmon Konehuolto. Työura päättyi maatalouskoneiden rengasmyyjänä oman yrityksen Rengas-Jaskarin toimitusjohtajana.

Yritystoiminnan alkaessa Jaskari osti Nurmosta entisen nuorisoseurantalon ja kunnosti sen maatalouskonekorjaamoksi. Rengaskauppiaaksi ryhtyessään rakennettiin uusi halli Seinäjoelle vuonna 1987. Työuransa aikana Jaskari otti talteen löytämiään vanhoja traktoreita ja laittoi niitä kuntoon. Piha-alueet alkoivat täyttyä museokoneista.

Jaskarin jäädessä eläkkeelle vuonna 2001, hän myi Seinäjoen rengashallin. Silloin hänellä oli jo sata traktoria.

Kun traktorikokoelma oli vuosi vuodelta suurentunut, alkuperäinen vanha halli ei enää riittänyt. Piti rakentaa lisää. 2000-luvun alkuvuosina rakennettiin tontille uutta hallitilaa yhteensä tuhat neliötä. Piha-aluekin asfaltoitiin.

Ja mikä tärkeintä, maatalouskorjaamon ajalta peräisin oleva paja oli tietysti koko ajan käytössä. Siellä tehtiin ja tehdään yhä edelleen kaikki kunnostustyöt ja viimeisenä maalataan sekä kiillotetaan.

Vuonna 2007 oli hyvä hetki avata oma museo, Etelä-Pohjanmaan traktorimuseo.

Suurin osa Jaskarin omistamista traktoreista on toimintakuntoisia. Vaikka kuusen alta löydetty traktori olisi ollut jo täysin raato, se kunnostettiin viimeisen päälle. Nyt hallit täyttyvät toinen toistaan kiiltävimmistä traktoreista. Kaikesta näkee, miten pohjalainen konemies on ylpeä nostalgiaa tihkuvista kaunottaristaan.

Yksin ei isä Jaskarin tarvitse touhuta harrastuksensa parissa, sillä Matin jälkipolvi on myös kiinnostunut vanhoista traktoreista.

ETELÄ-POHJANMAAN TRAKTORIMUSEO

Osoite: Keski-Nurmontie 79, Nurmo (Seinäjoki).

KARTTA

Lue lisää

KATSO

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Nurmon museosta löytyy harvinaisuuksia – eräs on 1600-luvun saarnahuone

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.