Ränkimäen talomuseo täydentää Lapuan museotarjonnan

ETELÄ-POHJANMAA / LAPUA – Liki jokaisella Etelä-Pohjanmaan kunnalla ja kaupungilla on oma kotiseutumuseonsa. Lapuakaan ei tee poikkeusta. Lapua-Seuran ylläpitämä kotiseutumuseo on nimeltään Ränkimäen talomuseo, joka on oiva lisä muutenkin Lapuan monipuoliselle museotarjonnalle.

Ajatus omasta kotiseutumuseosta syntyi Lapualla jo ennen sotia keräämällä talteen vanhoja esineitä museoitavaksi. Varsinainen museotoiminta käynnistyi vasta 1950-luvulla. Sijaintipaikaksi valikoitui Ränkimäki, jossa tiedettiin olleen Suomen sodan aikana venäläinen tykistöasema. Talo talolta alue alkoi täyttyä lähinnä Lapuan alueelta siirretyistä talonpoikaisajan rakennuksista. Ränkimäki ei siis ole ollut paikka, jossa olisi asuttu vakituisesti.

Ensimmäisenä mäelle pystytettiin tuulimylly, niin sanottu harakkamylly. Siinä alaosa on kiinteä ja yläosa kääntyy ”pyrstöä” kääntäessä.

Lopulta siirrettyjä rakennuksia kertyi yhteensä toistakymmentä. Tuloksena oli hyvin samannäköinen umpipiha, millainen aikoinaan 1800-luvulla oli tyypillistä Etelä-Pohjanmaalla. Siinä rakennukset oli sijoitettu keskelle jäävän pihan ympärille niin, että piha oli jaettu kahtia. Toinen puoli oli varattu karjalle ja toinen puoli, miespiha, oli tarkoitettu talon asukkaille.

Ränkimäellä pihat on erotettu toisistaan porttiladolla. Tämä Alahärmästä tuotu rakennus on niitä harvoja, joka on siirretty muualta kuin Lapuan alueelta.

Museon päärakennus, tuparati, on tyypillinen eteläpohjanmaalainen kaksikerroksinen eli kaksfooninkinen punamullattu talo. Vielä 1700-luvulla kaksikerroksiset talonpoikaisrakennukset olivat harvinaisia, mutta vuosisadan lopulla ryhdyttiin rakentamaan ensin puolitoistakerroksisia ja lopulta kaksikerroksisia rakennuksia.

Vuonna 1875 valmistunut päärakennus on sisustettu sellaiseksi, miltä se näytti yli 100 vuotta sitten. Päärakennuksen molemmat kerrokset on varattu museokäyttöön.

Yksi museoalueen rakennuksista on syytinkitupa. Kun talo siirtyi perheen vanhimmalle pojalle, vanha isäntä ja emäntä siirtyivät asumaan syytingin puolelle.

Talon navetassa lehmät seisoivat parsissa kovalla maaperällä. Lanta luotiin navetasta päivittäin ulos sontaluukusta. Navetassa oli tilat myös vasikoille ja porsaille.

Luttirati eli luhtiaitta oli kaksikerroksinen. Talon palvelusväki nukkui kesäisin yläkerrassa ja alakerta oli varattu ruokatarvikkeille. Hevoset olivat arvokkaita kotieläimiä, joten niiden tallit sijaitsivat miespihan puolella. Liiverissä säilytettiin kärryjä ja rekiä.

RÄNKIMÄEN TALOMUSEO

Osoite: Ränkimäentie 6, Lapua.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Körttimuseon monipuolinen anti yllättää

LUE MYÖS: Lapuanliikkeelle on varattu oma osasto kulttuurikeskus Vanhasta Paukusta

LUE MYÖS: Lapuan Patruunatehtaan museo kertoo tuhoisasta räjähdyksestä

LUE MYÖS: Pyhälahden Valokuvaamomuseoon on tallennettu kolmen sukupolven elämäntyö

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.