Lapuanliikkeelle on varattu oma osasto kulttuurikeskus Vanhasta Paukusta

ETELÄ-POHJANMAA / LAPUA – Soraääniä varmasti kuului, kun Lapuan entisen patruunatehtaan eli nykyisen kulttuurikeskus Vanhan Paukun tiloihin suunniteltiin pientä osastoa, joka liittyisi paikallisen Lapuanliikkeen historiaan.

Lapuanliikkeestä kertova näyttely ”Viimeistä piirtoa myöten” esittelee kommunisminvastaisen liikehdinnän historiaa Suomessa.

Näyttelylle varattu tila ei ole suuren suuri, mutta se kertoo taustat ja päätapahtumat 1930-luvun poliittisesta ilmiöstä Etelä-Pohjanmaalla. Lapuanliike oli vuosina 1929-1932 toiminut antikommunistinen ja oikeistoradikaali liike, joka sai alkunsa kommunistinuorten punaisten paitojen repimisestä.

Seuraavana päivänä pidettiin Lapualla suuri kansalaiskokous, jossa päätettiin ryhtyä tekoihin kommunistisen toiminnan hävittämiseksi.

Nimensä liike sai Lapuan pitäjältä ja useat liikkeen johtohahmot olivat lapualaisia, keulakuvana maanviljelijä Vihtori Kosola. Liikkeen tavoitteena oli kommunismin uhan torjuminen – ajoittain keinoja eli väkivaltaakaan kaihtamatta. Muilutukset eli ei-toivotun henkilön sieppaamiset ja kyyditykset autolla Suomen itärajalle oli osa toimintaa.

Lapuanliike huipentui talonpoikaismarssiin kesällä 1930. Se oli liikkeen organisoima mielenilmaus, jonka päätapahtuma oli Helsingin Senaatintorilla. Kosola oli silloin valtansa hupuilla.

Lapuanliikkeen viimeiseksi yritykseksi jäi Mäntsälän kapinaksi kutsuttu aseellinen vallankaappausyritys talvella 1932. Pian tämän jälkeen valtiovalta lakkautti järjestön.

Vielä samana syksynä kapinan kukistamisen jälkeen Turun vankilaan joutunut Kosola palasi Lapualle. Hänet otettiin siellä vastaan kansallissankarina. IKL eli isänmaallinen kansaliike jatkoi Lapuanliikkeen aatteellista toimintaa. Kosolasta tuli järjestön itseoikeutettu johtaja, jonka johdossa hän oli periaatteessa kuolemaansa saakka. Kosola kuoli keuhkokuumeeseen vuonna 1936 vain 52-vuotiaana.

Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa toimii myös Pyhälahden Valokuvaamomuseo ja Lapuan patruunatehtaan museo.

LAPUANLIIKKEEN MUSEO

Osoite: Vanhan Paukun tie 1, Lapua.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Körttimuseon monipuolinen anti yllättää

LUE MYÖS: Lapuan Patruunatehtaan museo kertoo tuhoisasta räjähdyksestä

LUE MYÖS: Pyhälahden Valokuvaamomuseoon on tallennettu kolmen sukupolven elämäntyö

LUE MYÖS: Ränkimäen talomuseo täydentää Lapuan museotarjonnan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.