Friitalan Nahkamuseo kertoo erään merkittävän suomalaisen yrityshistorian

SATAKUNTA / ULVILA – Vuonna 1999 perustetun Friitalan Nahkamuseon yllä on leijunut aikoinaan lakkautusuhka. Olisihan se ollut aika hurjaa, jos erään merkittävän suomalaisen yrityshistoria pakattaisiin museon sijasta pahvilaatikkoihin. Friitala oli aikoinaan kansainvälisestikin tunnettu suomalainen muotibrändi, jonka vaatteisiin pukeutuivat aikansa huippumallit.

Kaikki sai alkunsa vuonna 1892, kun nahkuri Arthur Hellman aloitti pienimuotoisen toiminnan Ulvilassa sijainneessa verstaassa. Vähitellen työntekijöitä palkattiin lisää. Höyryvoima vaihtui sähkövoimaksi. Teollisuuskiinteistöä laajennettiin tasaisin välein. Lopulta Friitala oli Pohjoismaiden suurin nahkatehdas. Työntekijöitä oli parhaimmillaan yli tuhat.

Friitalaa arvostettiin. Siitä osoituksena oli muun muassa uuden Eduskuntatalon istuntosalin istuimien päällystäminen. Friitalan jälki näkyy myös Kansallisteatterin ja Finlandia-talon istumissa. Yrityksen menestys perustui korkeaan laatuun ja monipuoliseen tuotantoon.

Friitalan tuotevalikoima laajeni käyttövaatteista kenkiin ja edelleen erikoisasusteiden valmistukseen. Monet lentäjät, sotilaat ja eri urheilulajien edustajat pukeutuivat Friitalan nahka-asusteisiin. Sotavuosien aikana armeija työllisti Friitalan lähes kokonaan. Hevosensatulatkin kuuluivat yrityksen valikoimaan. Maamme suurimmat kirjakustantajat kuuluivat myös Friitalan asiakkaisiin.

Friitalan kohtaloksi tuli halpatuonti Aasian maista ja tuotantokustannusten kasvu. Yrityksen nimi vaihtui useampaan kertaan tehtaan historian aikana. Viimeinen yritys oli Friitala Fashion, joka ajautui konkurssiin 2000-luvulla. Punatiilinen tehdasrakennus muutettiin toimisto- ja liiketiloissa. Nyt sen tiloissa toimii Friitalan Nahkamuseo kertoen erään merkittävän suomalaisyrityksen mielenkiintoisen tarinan.

Nahkamuseossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Viimeisin Kansainvälinen Friitala oli esillä 27.5.2022 asti. Kannattaa varmistaa ennen vierailuaan museon aukioloajat.

(Kuvat ovat kesältä 2022)

FRIITALAN NAHKAMUSEO

Osoite: Friitalantie 11, Ulvila.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Liikistön muinaismuistoalue vie ajassa satoja vuosia taaksepäin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.