Liikistön muinaismuistoalue vie ajassa satoja vuosia taaksepäin

SATAKUNTA / ULVILA – Ulvilassa historia on läsnä kaikkialla, onhan Ulvila eräs Suomen vanhimmista kaupungeista Turun ja Porvoon jälkeen. Ulvilan merkitys hiipui vasta, kun maankohoamisen vuoksi keskiaikainen satama muuttui isoimmille laivoille kulkukelvottomaksi.

Jääkauden jälkeen Ulvilan alue oli vielä meren peitossa. Korkeimmat kohdat nousivat vedenpinnan yläpuolelle noin 2000 vuotta ennen ajanlaskuamme. Sitä mukaan, kun uutta maata paljastui, siirtyivät ihmiset kohti Kokemäenjoen alajuoksua, muun muassa Ulvilan Liikistöön.

Vielä keskiajalla Liikistö oli saari, jota ympäröi Kokemäenjoen myöhemmin umpeutunut sivuhaara. Nyt alue on metsää kasvava kumpu, josta historiaa tietämättömän on vaikea saada selkoa. Alueelle on sijoitettu opastaulu, joka kannattaa lukea ensimmäiseksi. Opastaululta on lyhyt kävelymatka varsinaiselle kohteelle. Paikka on merkitty isolla ristillä.

Arkeologisissa kaivauksissa Liikistöstä on löydetty keskiaikainen hautausmaa ja mahdollisesti kirkon perusta. Haudat ajoittuvat 1200-1400 -luvuille. Kaivauksissa löydettiin keramiikkaa, joka viittaa asutukseen. Paikan otaksuttiin olleen myös kauppapaikka. Konkreettisia todisteita saatiin, kun kaivauksissa löydettiin gotlantilaisia rahoja. Ilmeisesti alueen asukkaat tekivät kauppaa hansakauppiaiden kanssa.

Hautausmaan keskeltä on löydetty kahden rakennuksen jäännöksiä. Täyttä varmuutta niiden alkuperästä ei ole saatu. Mahdollisesti se on keskeneräisen kirkon perustus tai jonkin myöhemmän puretun rakennuksen jäännöksiä. Paikalla on saattanut olla jossain vaiheessa myös puukirkko. Kaivauksissa löydetyt keskiaikaiset ikkunalasin palat viittaavat kirkon olemassaoloon.

Liikistössä sijaitseva kivistä muodostuva kaari on tulkittu muinaisiksi käräjäkiviksi.

Ulvilan nykyisen harmaakivikirkon vanhimmat osat saattavat olla 1300-luvulta, tosin tämänkään poikkeuksellisen vanhan kirkon ikää ei varmuudella tiedetä

LIIKISTÖN MUINAISMUISTOALUE

Osoite: Liikistöntie, Ulvila. Seuraa tievarsiopasteita.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Friitalan Nahkamuseo kertoo erään merkittävän suomalaisen yrityshistorian

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.