Kotiseutumuseo Muina on paikkakuntalaisten ylpeys

SATAKUNTA / VASARAINEN – Kylän ylpeyden, kotiseutumuseo Muinan, nimi on osuva. Kotiseutuyhdistyksen Muinan ylläpitämä museo turvaa paikallisen perimätiedon tallentamisen ja siirtämisen tuleville sukupolvi. Muinassa voi aistia, miten ennen muinoin elettiin ja asuttiin.

Vasarainen on Rauman kaupunkiin kuuluva kylä, jossa talkootyö ja asukkaiden innostus on mahdollistanut tasokkaan kotiseutumuseon. Kaikesta näkee, mitä hyvä yhteishenki saanut aikaiseksi.

Täälläkin on tarvittu toiminnan alkuunpanijana innokas kotiseutumies. Kansakouluopettaja Sumeri Malmivuoren aloitteesta perustettiin sodan jälkeen aktiivinen nuorisoseura ja myöhemmin 1970-luvun lopulla kotiseutuyhdistys kehittämään museotoimintaa. Jo aikaisemmin museoalueelle oli tuotu vanha luhti ja tuulimylly. Nyt kotiseutumuseo Muina koostuu useista eri rakennuksesta.

Muinan ydin on Lapin Kodiksamin kylältä tänne siirretty asuinripi 1800-luvun lopulta. Sopiva purkukunnossa ollut rakennus löytyi sattumalta. Talo purettiin ja koottiin uudestaan nykyiselle paikalleen. Sisätilojen huonekalut ja historialliset esineet on saatu kyläläisiltä lahjoituksina.

Luhdissa on esillä muun muassa kodintekstiilejä ja käyttövaatteita. Nähtävänä on myös eräs Muinan erikoisuus: tuhdit olkijalkineet. Ne valmistettiin sitomalla rukiinoljista palmikkoköynnöstä, joita yhteen neulomalla saatiin saappaiden päälle mahtuva jalkine. Näitä jalkineita myytiin saksalaisille sotilaille, jotka olivat tulleet Suomeen kesävaatteissa.

Kerhohuone on kalustovaja, johon on yhdistetty navetta ja talli. Pruuttahuoneessa säilyte-tään paloruiskua. Ranthuoneessa on kokoelma merikalastukseen liittyviä välineitä. Museossa on saatava esite, johon on havainnollisesti piirretty rakennusten paikat.

Museoalueelle tultaessa on nähtävän vinttikaivo ja maakellari. Ne kertovat ajasta, jolloin tällä paikalla asui köyhä sekatyömies Kraatri Samppu.

KOTISEUTUMUSEO MUINA

Osoite: Muinantie 7, 26740 Vasarainen (Rauma).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.