Talvi- ja jatkosotamuseon anti on myös osa suomalaista sota-aiheista elokuvahistoriaa

SATAKUNTA / SÄKYLÄ – Yliluutnantti evp. ja sotakamreeri Ilpo Nurmi on ylpeä museostaan. Syystäkin. Säkylään on sijoitettu mielenkiintoinen sotahistoriastamme kertova museo. Säätiön hallinnoivan Talvi- ja jatkosotamuseon perustamisessa Nurmella on ollut merkittävä rooli. Museossa on esillä esineitä ja aseita tai niiden mallikappaleita, joita on käytetty talvi- ja jatkosodassa vuosina 1939–1944

Säkylän sota-aiheinen museo ei kerro ainoastaan talvi- ja jatkosodan tapahtumista. Museon anti on myös osa suomalaista sota-aiheista elokuvahistoriaa. Kaikki sai alkunsa Pekka Parikan Talvisota-elokuvasta, johon Nurmi lupautui hoitamaan elokuvan tarvittavan varustuksen, kuten puvut ja aseet.

Eri puolille Suomea suunnatut keräysmatkat tuottivat niin runsaan kokoelman, että Nurmen rekvisiittaa on käytetty useissa muissakin sota-aiheisissa kotimaisissa elokuvissa. Elokuviin kerätty aineisto oli esillä ensin yksittäisissä näyttelyissä. Suuren suosionsa ansiosta kiertävästä näyttelystä päätettiin tehdä oma museo.

Talvi- jatkosotamuseo on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Esillä on muun muassa Rukajärven tien pääosanäyttelijän Peter Franzenin asetakki ja saappaat. Elokuvan esikuvana oli säkyläläisen reservinmajurin Pentti Perttulan nahkasaappaat. Museossa on esillä alkuperäiset saappaat ja Perttulan polkupyörä.

Eräs museon erikoisuus on osasto, joka on omistettu Säkylän Pyhäjärven jäälle ja rantaan rakennetulle sodanaikaiselle lentotukikohdalle. Laivueen tehtävänä oli koulutus sekä Lounais-Suomen ilmapuolustus- ja torjuntatehtävät.

Lottiakaan ei ole unohdettu. Lukuisten mallinukkien päällä on sotilaiden ohella myös lottapukuja. Eräs heistä palvelee sotilaskanttiinissa. Esillä on myös venäläinen ja saksalainen sotilas asepukuineen. Vitriineissä on nähtävänä sotilaille kuulunutta henkilökohtaista esineistöä ja puhdetöitä, kuten puukon tuppia.

TALVI- JA JATKOSOTAMUSEO

Osoite: Kiertotie 2, Säkylä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kirkonmäen tuulimylly saatiin lahjoituksena

LUE MYÖS: Kivirannan kotiseutumuseo on alkuperäisessä asussaan

LUE MYÖS: Korvenkylän Alinen mylly on toimintakuntoinen

LUE MYÖS: Säkylän kotiseutumuseon paikka on harkiten valittu

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.