Säkylän kotiseutumuseon paikka on harkiten valittu

SATAKUNTA / SÄKYLÄ – Mikä maisema! Säkylän kotiseutumuseo sijaitsee poikkeuksellisen kauniilla paikalla. Museon piha-alueelta avautuu hieno näköala Pyhäjärven selälle. Vuonna 1962 perustettu paikallista historiaa esittelevän kotiseutumuseon paikka on harkiten valittu.

Ensimmäisenä alueelle siirretty Mäntylän torppa vilja-aittoineen on saanut seurakseen vuosien myötä muitakin Säkylän seudun vanhoja rakennuksia, kuten aivan järvenrantaan pystytetty pärekattoinen savusauna ja harmaahirsinen Heinon Kallen, mäkitupalaisen yksihuoneinen pirtti. Mäkitupalaiset olivat köyhää väestönosaa, joka elätti itsensä tekemällä sekalaisia töitä. Museon pihapiiriin kuuluu myös Mäntylän torpan yhteyteen kuulunut navettarakennus.

Museoalueen päärakennus, Mäntylän torppa, käsittää porstuan lisäksi tuvan, pirtin ja peräkammarin. Jälkimmäinen oli talon tyttären käytössä hänen mennessä naimisiin. Torpan sisätiloissa voi yhä aistia menneen ajan tunnelman. Elämän jättämiä jälkiä on nähtävissä kaikkialla. Talon isäntäkin on nukahtanut pirtinpuolen sänkyyn, joten älä pelästy.

Huoneet on sisustettu alkuperäiseen tyyliin. Vanha esineistö on kaikki säkyläläistä alkuperää käsittäen käsityö- ja kotitaloustavaroita sekä tekstiilejä. Nähtävänä on muun muassa naisväen käytössä ollut rukki ja kangaspuut. Tuvan puolella suuren uunin lämmössä tehtiin ruokaa. Esillä on entisaikojen voirasioita, juustokehiä ja puulusikoita.

Museoalueelle on siirretty myös Säkylän vanha lainamaksiini. Se sijaitsi alun perin kirkon vieressä. Ruotsin vallan aikainen lainajyvästö tuli tarpeeseen katovuosien aikana. Makasiini oli jaettu kahtia kahden kylän, Isokylän ja Vähäkylän välillä.

Rakennukseen varastoitunutta viljaa jaettiin nälkävuosina säkyläläisille. Nyt rakennuksen suojissa on nähtävänä vanhaa talonpoikaisaikaisia maataloustyökaluja, kalastuksessa ja metsästyksessä käytettyjä välineitä.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Lehmuuntie 25, Säkylä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kirkonmäen tuulimylly saatiin lahjoituksena

LUE MYÖS: Kivirannan kotiseutumuseo on alkuperäisessä asussaan

LUE MYÖS: Korvenkylän Alinen mylly on toimintakuntoinen

LUE MYÖS: Talvi- ja jatkosotamuseon anti on myös osa suomalaista sota-aiheista elokuvahistoriaa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.