Kivirannan kotiseutumuseo on alkuperäisessä asussaan

SATAKUNTA / SÄKYLÄ – Säkylän Sydänmaan kylässä sijaitseva Kivirannan kotiseutumuseo on täynnä Pertti Kivirannalle rakkaita muistoja. Jo vuosia asumattomana ollut tila oli alun perin Pertin isovanhempien omistuksessa. Isovanhemmistaan Pertillä ei ole omakohtaisia muistoja, koska he kuolivat jo paljon ennen Pertin syntymään.

Sen sijaan tilan viimeiset omistajat, Pertin isän veli Yrjö ja sisko Anna tulivat Pertille tutuiksi. Setä ja täti elivät elämänsä loppuun asti naimattomina hoitaen yhdessä perintötilaansa. Heidän ikääntyessä Pertti piti huolta Yrjöstä ja Annasta. Setä kuoli 78-vuotiaana vuonna 1976. Anna eli yli 80-vuotiaaksi. Testamentin myötä tila siirtyi Pertti Kivirannalle.

Kivirannan kolmen huoneen kotimuseo on pidetty juuri siinä asussa, mitä se oli Yrjön ja Annan täällä asuessa. Mitään ei ole viety pois eikä uuttakaan tavaraa ei ole hankittu kirpputoreilta. Huonekalut, kodin tarvekalut, jopa kaapissa olevat astiat ovat alkuperäisillä paikoillaan. Salin pöydällä on 1940-luvun radio, harvinaisuus aikoinaan maaseudulla.

Kiviranta on kerännyt kaapeista nähtäväksi vanhoja kauniilla käsialalla kirjoitettuja kirjeitä, kuolinilmoituksia ja sanomalehtiä. Yrjö-sedän silmälasitkin ovat esillä.

Eräs erikoisuus on vihko, johon on kirjattu talon lehmien tuotantomäärät. Nupun, Helunan, Hertan, Lemmikin, Omenan ja Rusinan lypsymaidon rasvaprosentit ovat olleet komeat, reippaasti yli kaikkien nykysuositusten.

Piharakennuksista yhtä lukuun ottamatta ovat kaikki säilyneet.  Kotimuseo käsittää yhdeksän vanhaa, harmaata rakennusta: asuinrakennus, kammio, kanala, kellari, sauna, navetta, liiteri, aitta, riihi ja suuli. Jälkimmäiseen on tallennettu vanhoja maataloustyövälineitä.

Kivirannan lapsuudessa maalla kulki erilaisia kulkijoita, myymässä ja kerjäämässä. Eräs heistä oli kumarassa kulkenut Luuta-Emma, joka kulki talosta taloon selässä kannettavan luutakuormansa kanssa.

KIVIRANNAN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Rannankulmantie 30, Säkylä.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kirkonmäen tuulimylly saatiin lahjoituksena

LUE MYÖS: Korvenkylän Alinen mylly on toimintakuntoinen

LUE MYÖS: Säkylän kotiseutumuseon paikka on harkiten valittu

LUE MYÖS: Talvi- ja jatkosotamuseon anti on myös osa suomalaista sota-aiheista elokuvahistoriaa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.