Korvenkylän Alinen mylly on toimintakuntoinen

SATAKUNTA / SÄKYLÄ – Vanhan sanonnan mukaan säkyläläinen rakentaa oitis myllyn, jos on vain pienikin puro. Myllyjä onkin Säkylään vuositasojen aikana rakennettu useita. Pelkästään runsaskoskisen Pyhäjoen varrella lyhyellä matkalla oli toistakymmentä myllyä.

Korvenkylässä myllyjä oli kaksin kappalein. Näistä toinen alajuoksulla sijaitseva Alinen mylly on yhä olemassa ja kaiken lisäksi toimintakuntoinen.

Nykyinen mylly on rakennettu vuonna 1949 alkuperäisen paikalle. Samalla myllyn koneisto uusittiin ja vesiratas korvattiin turbiinilla, jonka avulla jauhatus onnistuu pienemmällä vedenvirtauksella. Museomyllynä tunnettu rakennus on siirtynyt yksityisomistuksesta Säkylän kunnan haltuun. Päätieltä on pieni kyltti opastamassa perille.

Säkyläläiset ovat ilmiselvästi ymmärtäneet museomyllynsä arvon, sillä kohisevan kosken rannalle pystytetty rakennus on kauniine siltoineen poikkeuksellisen hyvin hoidettu. Samalla paikalla on jauhettu viljaa jo 1600-luvulla ja jauhetaan yhä.

Veden ja tuulen käyttö oli melkoinen helpotus erityisesti naisille, joille jauhatus käsikiviäpyörittämällä oli melkoinen urakka. Säkylä ei ole tunnettu pelkästään myllyistään, vaan myös laadukkaista paikallisesta hiekkakivestä tehdyistä jauhinkivistään.

Alisen myllyn pitkäaikainen mylläri Vihtori Mäkelän tiedetään olleen erityisen taitava. Laatu oli korkealuokkaista. Myllyssä jauhettiin leipäviljan ohella myös rehuviljaa, maissijauhoja, maltaita ja talkkunajauhoja. Tarvittaessa veden virtaavaa voimaa käytettiin myös päreiden tekoon. Mylläri Mäkelältä jäi jälkipolville hänen laatima tarkka kirjanpito. Vihtorin tekemistä merkinnöistä selviää, kenen viljaa on kulloinkin jauhettu. Myllyn tulot ja menot on tarkasti kirjattu ylös.

Myllypadon kohdalla on myös vedenvirtaaman mittauspiste. Vedenpinnan korkeutta ja koskesta läpi virtaavan veden määrää mitataan erityisillä mittalaitteilla.

KORVENKYLÄN ALINEN MYLLY

Osoite: Korventie 89, Säkylä.

KARTTA

Lue lisää

 

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kirkonmäen tuulimylly saatiin lahjoituksena

LUE MYÖS: Kivirannan kotiseutumuseo on alkuperäisessä asussaan

LUE MYÖS: Säkylän kotiseutumuseon paikka on harkiten valittu

LUE MYÖS: Talvi- ja jatkosotamuseon anti on myös osa suomalaista sota-aiheista elokuvahistoriaa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.