Kirkonmäen tuulimylly saatiin lahjoituksena

SATAKUNTA / SÄKYLÄ – Säkylän ja Köyliön kuntaliitoksen myötä katosi eräs vuosikymmenien ajan ollut säkyläläinen symboli: tuulimylly. Köyliön vaakunasta, Lallin kirveestä ja piispan päähineestä, tuli yhdistyneen Säkylän vaakuna.

Vuodesta 1953 alkaen Säkylän vaakunaan ikuistettu hopeinen tuulimylly sinisellä pohjalla kertoi siitä perinteestä, mistä seutu hyvin tunnetaan. Aikoinaan tuulimyllyjä oli avonaisilla satakuntalaisilla peltoaukeilla useita. Vain muutama on säästynyt.

Yksi sellainen sijaitsee Säkylän kirkonmäellä. Tämä tuulimylly on rakennettu vuonna 1883. Se ei ole alkuperäisellä paikallaan, vaan se on siirretty tänne Köyliöstä tilanomistaja Vilho Lundströmin lahjoittamana. Uusi sijoituspaikka Säkylän kirkon vieressä on sikäli osuva, sillä samalla paikalla on ollut aikoinaankin niin sanottu Nikkarin tuulimylly. Se ehti kuitenkin ajan saatossa lahota pois.

Kirkonmäki on jätetty tarkoituksella avonaiseksi. Kirkon rakentamislupa edellytti suojavyöhykettä tulivaaran takia. Edellinen kirkko nimittäin tuhoutui tulipalossa 1775. Nykyinen Antti ja poika Mikael Piimäsen rakentama kirkko vihittiin käyttöönsä jo seuraavana vuonna.

Arkkitehti Pekka Pitkäsen nykyaikainen seurakuntatalo asuinrakennuksineen edustaa 1960-luvun arkkitehtuuria. Kirkkoaukion laidalla sijaitsee vielä 1920-luvulla valmistunut pappilan päärakennus.

Suomessa oli käytössä kolmenlaisia tuulimyllyjä: jalka- eli varvasmyllyjä, harakkamyllyjä ja mamsellimyllyjä. Vanhin ja yleisin malli oli jalkamylly, jossa koko myllyhuone kääntyy tuulen suunnan mukaan. Myllyn alla on ristikkomainen jalka, joka muistuttaa varvasta.

Harakkamylly on kaksiosainen, jonka yläosaa ainoastaan käännetään tuulen mukaan. Kehittynein tuulimylly, mamsellimylly, muistuttaa naisen hametta. Vain sen matalaa yläosaa, hattua, käännetään tuuleen.

KIRKONMÄEN TUULIMYLLY

Osoite: Veteraanikuja, Säkylä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kivirannan kotiseutumuseo on alkuperäisessä asussaan

LUE MYÖS: Korvenkylän Alinen mylly on toimintakuntoinen

LUE MYÖS: Säkylän kotiseutumuseon paikka on harkiten valittu

LUE MYÖS: Talvi- ja jatkosotamuseon anti on myös osa suomalaista sota-aiheista elokuvahistoriaa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.