Hämeen luontokeskus on lapsiperheiden ja koululaisryhmien suosiossa

KANTA-HÄME / TAMMELA – Metsähallituksen ylläpitämä Hämeen luontokeskus sijaitsee juuri siellä, missä pitääkin: keskellä suomalaista luontoa. Vaikka ympärillä on laajat alueet syrjäisiä kansallispuistoalueita (Liesjärven kansallispuisto ja Torronsuo), on tänne helppo tulla.

Tammelan Letkun kylässä sijaitseva luontokeskus on historiallisen Hämeen Härkätien varrella. Valtatie 2:lta (Helsinki-Pori) on opasteet perille. Tietä ajetaan noin seitsemän kilometriä. Auto jätetään parkkipaikalle ja lyhyt loppumatka kävellään.

Hämeen luontokeskus sijaitsee Ruostejärven virkistysalueella. Maastossa on useita luontopolkuja ja Ruostejärven luonnonhiekkainen uimaranta sijaitsee vain noin sadan metrin päässä. Moni uimaan tullut poikkeaakin samalla maksuttomassa Hämeen luontokeskuksessa.

Luontokeskus on rakennettu perinteisen hämäläisen umpipihatyyliin. Rakennukset suojaavat piha-aluetta joka suunnalta. Sisäpihalla voi kokeilla puujaloilla kävelyä tai mölkynheittoa. Pihalta lähtee Muurahaispolku (500 m), joka on tarkoitettu lapsille. Lapinniemen polku (800 m) lähtee myös keskuksen kulmalta. Kurjenpolku (1,2 km) alkaa parkkipaikalta.

Luontokeskus on lapsiperheiden ja koululaisryhmien suosiossa. Vieraita saapuu tänne kaukaakin. Keskus tarjoaa ryhmille etukäteen varattuja opastettua ympäristökasvatusta, lähialueen matkailuneuvontaa ja tietoa muistakin Metsähallituksen luontokohteista. Keskuksessa on myös kahvila. Ryhmille järjestetään tilauksesta ruokailut.

Luontokeskuksen pysyväisnäyttely Kurjen huuto esittelee kuvin, sanoin ja ääniefektein suomaisten soiden elämää. Näyttely etenee vuodenaikojen mukaan. Luontokeskuksessa kerrotaan myös soiden taloudellisesta hyötykäytöstä ennen ja nyt. Lapsia kiinnostaa ryömiminen Mörrimöykyn kolossa ja liukuminen valtaojassa. Auditoriossa on nähtävissä luontoaiheisia esityksiä.

LISÄYS

Hämeen luontokeskuksen luonne on muuttunut Eerikkilän urheiluopiston ostettua sen itselleen. Urheiluopisto osti Hämeen luontokeskuksen Metsähallitukselta.

Esimerkiksi yritykset ja yksityiset voivat varata sitä kokouksia ja juhlia varten. Loma-aikoina luontokeskus palvelee kahvilana. Eerikkilän urheiluopisto on ristinyt Hämeen luontokeskuksen Villa Erikiksi…

Lue lisää

Lue lisää

HÄMEEN LUONTOKESKUS

Osoite: Härkätie 818, Letku (Tammela).

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.