Korteniemen perinnetilalla aika on pysähtynyt

KANTA-HÄME / TAMMELA – Vilkasliikenteiseltä Kakkostieltä siirrytään ensin syrjäiselle Liesjärven kansallispuiston metsätaipaleelle. Sen jälkeen ajetaan kapeaa hiekkatietä pitkin muutama kilometri. Syntyy vaikutelma, miten ollaan korvessa. Sitten yhtäkkiä eteen avautuu idyllinen maalaismaisema järvineen.

Korteniemen tila on tuulahdus menneisyydestä. Täällä voi aidosti kokea, millaista elämä oli maalla yli 100 vuotta sitten.

Korteniemi ei ole museo, vaan tilalla eletään tismalleen niin kuin 1910-luvulla. Sähkötkin puuttuvat. Kaikki tekstiilit ovat oman talon pellavista. Maatalon työt tehdään perinteisin menetelmin. Ruis leikataan viikatteella, kuivataan kuhilailla ja lopuksi puidaan varstoilla riihessä. Pelloilla ja kasvimailla viljellään vanhoja lajikkeita.

Kotieläimet, hevoset, kanat, lehmät ja lampaat, ovat kotimaisia alkuperäisrotuja. Korteniemen perinnetilan tarkoituksena on suomalaisen kulttuurimaiseman, vanhojen rakennusten ja perinnetiedon säilyttäminen.

Korteniemen historia alkaa 1800-luvun lopulta, kun Metsähallitus osti paikalliselta sahalta torpan ja tilan viimeisestä torpparista Kalle Lönngrenistä tehtiin metsänvartija. Kallen perilliset jatkoivat vuosikymmenien ajan metsävartijoina. Vuonna 1996 talo jäi viimeisten asukkaiden jälkeen tyhjilleen, mutta se päätettiin säilyttää.

Nyt kiireettömyys on palautettu. Sähköt ja vesikin on katkaistu. Museovirasto entisöi tilan sadan vuoden takaiseen asuun huonekaluja myöten. Kamarin tapetitkin ovat alkuperäisiä.

Korteniemen tilan arkeen tutustuminen on maksutonta. Halukkaat voivat osallistua tilan töihin. Tapahtumapäivinä leivotaan ruisleipää, tehdään heinätöitä ja leikataan vilja perinteisin menetelmin. Lopuksi saunotaan yli 100-vuotiaassa savusaunassa ja pulahdetaan Liesjärveen uimaan.

KORTENIEMEN PERINNETILA

Osoite: Korteniementie 270, Liesjärvi (Tammela).

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hakkapeliittapatsas – hakkapeliitat saivat myyttisen ja romanttisen maineen

LUE MYÖS: Hämeen Härkätie oli aikoinaan Suomen tärkeimpiä teitä

LUE MYÖS: Hämeen luontokeskus on lapsiperheiden ja koululaisryhmien suosiossa

LUE MYÖS: Lounais-Hämeen pirtissä muistellaan 30-vuotisen sodan sankareita

LUE MYÖS: Mustialan maanviljelysopiston suljetusta alueesta on tullut vilkas kesäisten tapahtumien paikka

LUE MYÖS: Vierailu Portaan Nahkuriverstaalla on ikimuistoinen kokemus

LUE MYÖS: Tammelan Sotaveteraanimuseon kokoelma on karttunut lahjoituksin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.