Tammelan Sotaveteraanimuseon kokoelma on karttunut lahjoituksin

KANTA-HÄME / TAMMELA – Tammelan Manttaalin nuorisotilan yläkertaan sijoitettu Sotaveteraanimuseo ei ole suuren suuri, mutta tunnetta on mukana sitäkin enemmän. Tammelan entisen kunnantalon arkistohuoneeseen on kerätty nostalgisia muistoja sotiemme ajalta.

Sodan käynyt mies, Pentti Simola, sotaveteraanien kunniapuheenjohtaja, on ollut museohankkeen tärkeä alkuunpanija jo yli parikymmentä vuotta sitten.

Sotaveteraanimuseon kokoelma on karttunut lähinnä lahjoituksin. Viime vuosien aikana uutta aineistoa on saatu enää niukasti. Olettavasti vinteillä olisi vielä piilossa isoisän aikaisia sotamuistoja. Museon vetäjien toiveena olisi, että tammelalaiset sotamuistot kulkeutuisivat mieluummin museolle kuin kirpputoreille.

Perinnehuoneessa on esillä passeja, tuntolevyjä, mitaleja ja arvomerkkejä. Jokaiseen liittyy dokumentoitu tarina. Tiedetään, kenen mitali on ollut ja keneltä se on saatu. Asemasodan aikaisia rintamamiesten tekemiä puhdetöitä on runsaasti. Osa niistä on äärimmäisen taitavasti tehtyjä. Materiaalina on käytetty lentokonemetallia, puuta, nahkaa, sarvea, tuohta, pajua jne.

Myös lotat on huomioitu. Esillä on sodanaikaisia lottapukuja ja hihamerkkejä. Arvokkain kokonaisuus on lottalogolla koristeltu kahviastiasto. Useimmat museon esineistä on saatu Tammelan alueelta.

Museon erikoisuuksiin kuuluu seinälle ripustetut puhallinsoittimet. Tiedetään, että ennen rintamalle lähtöä Letkun torvisoittajat veivät soittimensa Akseli Puosin säilytettäväksi. Asemansodan aikana miehet saivat noutaa soittimensa orkesterin perustamista varten.

Hyökkäysvaiheen aikana torvet pakattiin uudestaan isoon puulaatikkoon kotiin lähettämistä varten. Tosin siinä vaiheessa oli tärkeämpääkin evakuoitavaa kuin soittimet. Torvet saapuivat kuin saapuivatkin Forssan rautatieasemalle. Nyt ne ovat turvassa Tammelan Sotaveteraanimuseossa.

SOTAVETERAANIMUSEO

Osoite: Forssantie 136, Tammela.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hakkapeliittapatsas – hakkapeliitat saivat myyttisen ja romanttisen maineen

LUE MYÖS: Hämeen Härkätie oli aikoinaan Suomen tärkeimpiä teitä

LUE MYÖS: Hämeen luontokeskus on lapsiperheiden ja koululaisryhmien suosiossa

LUE MYÖS: Korteniemen perinnetilalla aika on pysähtynyt

LUE MYÖS: Lounais-Hämeen pirtissä muistellaan 30-vuotisen sodan sankareita

LUE MYÖS: Mustialan maanviljelysopiston suljetusta alueesta on tullut vilkas kesäisten tapahtumien paikka

LUE MYÖS: Vierailu Portaan Nahkuriverstaalla on ikimuistoinen kokemus

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.