Hanssin-Jukka oli ruotsalaisten lahja Suomen Ilmavoimille

KANTA-HÄME / TUULOS – Koneen kyljissä olevat hakaristit eivät tarkoita sitä, että kyseessä olisi Natsi-Saksan kone. Ruotsalaisen kreivi Eric von Rosen Suomen ilmavoimille lahjoittama ensimmäinen lentokone oli valmiiksi merkattu kreivin omilla onnea tuovilla symboleilla, hakaristeillä. Niinpä Suomen ilmavoimat otti käyttöön saman symbolin.

Von Rosenin poika Carl Gustav jatkoi isänsä perinteitä lahjoittamalla ruotsalaisten kansankeräyksen avittamana Suomen ilmavoimille Douglas DC-2 -kuljetuskoneen. Alkuperäinen tarkoitus oli löytää sopiva pommituskone, mutta sellaista ei ollut juuri silloin tarjolla.

Sopivin kone löytyi Hollannista. Lentoyhtiö KLM:ltä vapautui amerikkalaisvalmisteinen DC-2. Kone nimettiin puukkojunkkariperinteen mukaisesti Hanssin-Jukaksi.

Kone varustettiin pommituslentoja varten, mutta sitä käytettiin vain kerran tähän tarkoitukseen. Hanssin-Jukka palveli lähinnä miehistökuljetuksissa.

1950-luvulla ikääntynyt Hanssin-Jukka päätettiin romuttaa, mutta se saikin vielä uuden tehtävän. Se palveli aina 1980-luvun alkuun asti eksoottisena kahvilana Hämeenlinnassa, kunnes toiminta lopetettiin kannattamattomana.

DC-2 on harvinaisuus maailmassa, toisin kuin sen jatkaja DC-3. Niinpä Hanssin-Jukka päätettiin pelastaa vielä kerran. Kone kunnostettiin talkoovoimin sodanaikaiseen asuunsa Tikkakoskella, jonka jälkeen se siirrettiin nykyiseen paikkaansa, Tuuloksessa sijaitsevaa kauppakeskukseen. Vaikka kone on nyt priimakunnossa, se ei ole enää lentokuntoinen.

Hanssin-Jukka on Sotamuseon omistuksessa. Onkin harvinaista, että sen omistamaa historiallista lentokonetta säilytetään yksityisessä paikassa. Tuuloksen ostoskeskus on kuitenkin mitä parhain paikka säilytykseen. Nyt sitä voi käydä kuka tahansa maksutta ihailemassa. Kone on sijoitettu suureen kymmenen metriä korkeaan ”vitriiniin”, joka sisälle pääsee runsaasti luonnonvaloa isoista ikkunoista.

HANSSIN-JUKKA

Osoite: Kauppakeskus Tuulonen, Tuulosentie 1, Tuulos (Hämeenlinna).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Museo-Eerolan erikoisuutena ovat vanhat tuuloslaiset ajokalut

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.