Museo-Eerolan erikoisuutena ovat vanhat tuuloslaiset ajokalut

KANTA-HÄME / TUULOS – Tuulos-Seuran hallinnoima Museo-Eerola on tuuloslaisten kotiseutumuseo. Se muodostuu vanhan maatalon päärakennuksesta ja pihapiirin navetasta, aitoista ja puimalasta. Kotiseutuyhdistys on kerännyt esineitä omasta kunnasta. Museon 1800-luvun päärakennus on sisustettu entisaikojen tyyliin. Rakennuksen pohjakaava on tyypillinen paritupa, jonka toiseen päähän on lisätty huone.

Aitat olivat tilan säilytyspaikkoja. Mitä varakkaampi talo oli, sitä enemmän varastotilaa tarvittiin. Kesäaikana aitoissa voitiin myös yöpyä. Museo-Eerolan aitat on sisustettu teemoittain. Yhdessä on esillä ruokaan liittyvää esineistöä, kuten taikinakaukalo, leipälauta, leilejä ja pienen tynnyrin muotoisia lekkereitä. Tuulos tunnetaan myös sahtipitäjänä.

Nähtävänä on sahtikuurnia, joissa mäski ja vierre erotettiin toisistaan ja sitten sahti laitettiin käymään kannellisiin tynnyreihin. Seuraavassa aitassa on esillä erilaisia työkaluja, kuten pellavan käsittelyssä ja mankeloinnissa tarvittavia esineitä. Kolmas on sisustettu nukkumapakaksi.

Museon erikoisuutena on vanhat tuuloslaiset ajokalut. Tuulos oli vuosikymmeniä sitten tunnettu rekien ja rattaiden valmistamisesta. Tuuloksessa valmistettiin rekiä, rattaita, länkiä ja luokkeja. Pitäjässä oli useita ajokalupajaa. Hevosvetoisten rekien ja rattaiden valmistus työllisti monia tuuloslaisia.

Tarvittiin seppiä, puuseppiä, maalareita, satulamaakareita ja pyörien tekijöitä. Verstaiden tuotteet tehtiin tilaustyönä tai ne myyntiin markkinoilla. 1920-luvulla alalle tuli tehokkaampia työmenetelmiä. Verstaissa käytettiin enemmän konevoimaa.

Auto korvasi vähitellen hevosen kulkuvälineenä. Toisen maailmansodan jälkeen tuuloslainenkin ajokaluteollisuus tyrehtyi lähes kokonaan. Nyt museo omistaa noin kolmekymmentä erilaista ajokalua.

MUSEO-EEROLA

Osoite: Sydänmaantie 124, Tuulos (Hämeenlinna).

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hanssin-Jukka oli ruotsalaisten lahja Suomen Ilmavoimille

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.