Hangon Hauensuolen vanhimmat kaiverrukset ovat satoja vuosia vanhoja

UUSIMAA / HANKO – Hauensuoli on mielenkiintoinen merenkävijöiden vieraskirja. Se on ikuistettu Hangon kupeessa sijaitsevan Tullisaaren graniittisen silokallion pintaan. Kyseessä oli suojaisa satama, jossa merenkulkijat odottelivat jo keskiajalla tuulen tyytymistä ja merelle pääsyä jopa useampiakin viikkoja.

Aikansa kuluksi miehet kaivertelivat kallioon nimikirjaimiaan, Ruotsi-Suomen aatelissukujen vaakunoita ja laivojen nimiä. Joukossa on myös kaiverrettuna lyhyitä tarinoita. Moni laivoista kuljetti ruotsalaisten sotatarvikkeita ja sotilaita.

Vanhimmat kaiverrukset ovat 1400-luvulta. Useimmat piirrokset ovat 1500- ja 1600 -luvuilta. Perinnettä on jatkettu myöhemmin. Löytyypä saaren rantakalliosta Suomen Leijona ja presidentti Urho Kekkosenkin nimi kaiverrettuna.

Yhteensä kalliopiirroksia on noin 600. Kuuluisin kaiverrus on Hankoniemen mittauksia laatineen Augustin Ehrensvärdin seurueen ruotsinkielinen kaiverrus vuodelta 1754. Nykyisin piirrosalue on rauhoitettu muinaismuistolailla.

Nimi Hauensuoli tulee kapeasta kahden saaren väliin jäävästä salmesta. Ulkomuodoltaan se muistuttaa kalan suolta. Maankohoamisen myötä ja laivojen koon kasvaessa väylä muuttui purjehduskelvottomaksi. Silti moni merenkulkija kävi vielä myöhemminkin kaivertamassa nimensä kallioon. Museovirasto on puhdistanut kallionpintaa ja maalannut kaiverruksia, jotta ne olisivat yhä luettavissa.

Hauensuolen kalliopiirrokset ja Tullisaari sijaitsee Tulliniemen merivartioaseman eteläpuolella. Hangon Itä- eli vierasvenesatamasta on vesitse matkaa kohteelle neljä kilometriä. Kesällä Tullisaareen järjestetään vesibussiristeilyjä. Sen kesto on noin kaksi tuntia. Tullisaareen on rakennettu siltoja ja portaita, jotta kalliolla liikkuminen etenkin sateella olisi helpompaa. Kohde ei sovi liikuntarajoitteisille.

KARTTA

Lue lisää

LUE MYÖS: Kesäkaupunki Hangossa meri ja veneily kuuluvat erottamattomasti yhteen

LUE MYÖS: Hangon tunnetuin kahvilanpitäjä – Mannerheimin Neljän tuulen tupa on alkuperäisessä asussaan

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.