Härmän käräjätalossa tuomittiin kuuluisimmat puukkojunkkarit

ETELÄ-POHJANMAA / ALAHÄRMÄ – Härmän käräjätalon käräjäsalin seinälle ripustetut kaksi maalausta kertovat paljon. Toisessa saliin käräjille saapunut Antti Isotalo ja Antti Rannanjärvi heristelevät nyrkkejään ja käyvät vallesmanni Adolf Hägglundiin käsiksi.

Toisessa maalauksessa kyseiset puukkojunkkarit ovat vahvasti raudoitettuna kaulasta jalkoihin asti. Härmän käräjäsali on paikka, missä häjyjen ylläpitämä varkauksien ja rettelöinnin kierre saatiin vihdoin katkaistua.

Härmä-Seuran omistama ja todellinen ylpeyden aihe käräjätalo on upeassa kunnossa. Toista oli vielä muutama vuosi sitten. 1800-luvun hirsitalo oli karmeassa kunnossa. Rakennus oli ollut 50 vuotta tyhjillään. Katto vuoti kellaria myöten ja piha-alue oli saanut rehevöityä täyteen vuosikymmenien aikana. Kiinteistön iäkäs omistaja asui muualla.

Härmän käräjätalo eli Alaviitalan käräjätalo Alahärmässä pelastui viime tipassa, kun kotiseutuyhdistys otti talon kunnostuksen hoitaakseen. Nykyiselle paikalleen 1850-luvulla siirretty rakennus oli saman suvun hallussa vuoteen 2018 saakka. Vuoden 1968 jälkeen talo oli ollut tyhjillään.

Härmä-Seura harkitsi pitkään käräjätalon ostamista ja sen kunnostamista. Tiedossa oli poikkeuksellisen raskas urakka ja rahaakin kuluisi. Päätös ostamisesta kuitenkin tehtiin ja kunnostustyöt pääsivät alkuun.

Käräjätalossa on nähtävänä valokuvakansio, joka paljastaa projektin haasteellisuuden. Ei voi kuin hämmästellä Härmä-Seuran aktivistien ja talkoolaisten aikaansaannosta. Käytännön korjaustyöstä toki vastasivat perinnerakentamisen ammattilaiset. Talkoolaisille riitti kuitenkin valtavasti raivaamista, siivottavaa ja maalaamista.

Todennäköisesti käräjätalo on veistetty Lappajärvellä vuonna 1845. Kun taloon rakennettuun siipeen sijoitettiin käräjäsali sekä tuomarin ja lautamiesten kamarit, tuli talosta Härmän käräjätalo. Täällä on käräjöity Venäjän vallan ajasta asti aina vuoteen 1924 saakka.

Käräjätalon historiaan liittyy myös taidemaalari Eero Nelimarkka. Taiteilijan perustama taidemuseo on Alajärvellä, mutta Nelimarkka vietti paljon aikaa myös Alahärmässä. Käräjätalo oli Eeron vaimon Saima Alaviitalan kotitalo. Puoliso asui lapsineen täällä, kun aviomies opiskeli, maalasi ja matkusti ulkomailla. Nelimarkka on asuessaan Alahärmässä ikuistanut taloa ja sen ympäristöä teoksissaan. Kunnostuksen jälkeen yksi huoneista on nimetty Nelimarkka-kamariksi.

Käräjätalo ei ole museo, vaikka sillä on paljon museaalista arvoa. Jatkossa se palvelee monenlaisia käyttäjiä perhejuhlista yhdistysten kokouksiin.

HÄRMÄN KÄRÄJÄTALO

Osoite: Käräjätie 1, Härmä (Kauhava).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alahärmän museon mielenkiintoisinta antia ovat puukkojunkkarit

LUE MYÖS: Alahärmän kotiseututalo sijaitsee idyllisellä Knuuttilanraitilla

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.