Alahärmän kotiseututalo sijaitsee idyllisellä Knuuttilanraitilla

ETELÄ-POHJANMAA / ALAHÄRMÄ – Valtatie 19:n varrella kyltti Knuuttilanraitti opastaa perille. Kyseessä on idyllinen pätkä eteläpohjanmaalaista kylämaisemaa. Knuuttilanraitilla välittömästi tienvarteen on rakennettu tiivis rivi pohjalaisia kaksifooninkisia eli kaksikerroksisia rakennuksia. Knuuttilanraitti sijaitsee neljän kilometrin päästä Alahärmän kirkonkylältä.

Knuuttila on arvokas muisto kylätyypistä, joka oli tyypillistä Etelä-Pohjanmaalla. Tällä paikalla on ollut asutusta jo 1500-luvulla, mutta nykyinen rakennuskanta on 1800-luvulta eli aikakaudelta, jolloin suurin osa komeasta pohjanmaalaisarkkitehtuurista on rakennettu. Tilan päärakennus nousi raitin varteen ja talousrakennukset pihan ympärille. Pellot sijaitsivat kauempana.

Eräs näistä Voltin kylän Knuuttilanraitin taloista kuului aikoinaan pelkoa herättäneelle puukkojunkkari Antti Isotalolle. Tila kuuluu edelleen samalle suvulle ja nykyinen isäntä on, kuinkas muuten, Antti Isotalo. Samaisella raitilla asui myös vuosien ajan kuvataiteilija Juhani Palmu.

Yksi tienvarren taloista on Härmä-Seuran omistama Alahärmän kotiseututalo. Yhdistys osti rakennuksen 2000-luvun alkuvuosina ja kunnosti sen kotiseututaloksi. Talo sisustettiin ja pihapiirikin entisöitiin sellaiseksi, millaista oli noin 100 vuotta sitten.

Ala-Knuutilan päärakennus, nykyinen kotiseututalo, sijaitsi alun perin lähempänä Lapuanjokea, mutta siirrettiin nykyiselle paikalle jo 1870-luvulla. Talon vanhimmat osat ovat 1700-luvulta. Kiinteistöön kuuluu asuinrakennuksen lisäksi pitkä piharakennus sekä kaksikerroksinen luhti eli lutti.

Jälkimmäisen alakerrassa säilytettiin jauhoja, leipiä, silakoita ynnä muita ruoka-aineita. Yläkerrassa nukuttiin kesäisin. Lutti saatiin Härmä-Seuralle lahjoituksena. Rakennuksen alkuperäinen omistaja oli Kustaa Heikkilä, joka oli itsenäisyysaktivisti muun muassa auttamalla eteläpohjanmaalaisten miesten lähtöä jääkäreiksi Saksaan.

Kotiseututalo on kunnostettu vuonna 1947 perustetun Härmä-Seuran käyttöön. Se ei ole varsinaisesti museo, vaikka rakennuksella on museaalista arvoa. Härmä-Seura pitää siellä kokouksiaan. Alakerta on varustettu nykyaikaisella tekniikalla vessoineen, mutta yläkerta on säilytetty enemmän alkuperäisen näköisenä. Siellä pidetään vaihtuvia näyttelyitä.

Varsinainen museotoiminta on järjestetty Alahärmän kirkonkylälle. Siellä sijaitsevat Härmä-Seuran hallinnoimat Alahärmän museo ja Käräjätalo.

Alahärmä kuuluu nykyisin Kauhavan kaupunkiin.

ALAHÄRMÄN KOTISEUTUTALO

Osoite: Knuuttilanraitti 305 Voltti, Alahärmä (Kauhava).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alahärmän museon mielenkiintoisinta antia ovat puukkojunkkarit

LUE MYÖS: Härmän käräjätalossa tuomittiin kuuluisimmat puukkojunkkarit

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.