ETELÄ-POHJANMAA / ALAJÄRVI – Alajärven kaupunki ylpeilee erään Suomen tunnetuimman arkkitehdin aikaansaannoksilla. Syystäkin. Harvassa paikassa on tarjolla yhtä laaja kattaus Alvar Aallon arkkitehtuuria. Kohteet ovat vieläpä kävelymatkan päässä toisistaan.
Naapurikunnassa Kuortaneella syntynyt Aalto oli tuttu näky Alajärvellä. Hänen isänsä Johan Aalto osti paikkakunnalta perheelleen talon. Alvar oli kirjoilla Alajärvellä vuosina 1918-1924. Myöhemmin Alvar vietti puolisonsa Ainon kanssa useita kesiä tutuissa nuoruusajan maisemissaan.
Aallon arkkitehtuuria on nähtävänä muuallakin Suomessa. Alajärven tarjonnan tekee poikkeukselliseksi sen laajuus. Täällä Aallon töitä on 80 vuoden ajalta eli arkkitehdin koko uran ajalta aina ensimmäisestä julkisesta rakennuksesta uran viimeiseen.
Alajärven Aalto-keskuksen muodostavat kaupungin keskustassa sijaitsevat kaupungintalo, seurakuntatalo, vanha terevystalo, nuorisoseurantalo, Villa Väinölä ja Aallon toimiston viimeistelemä kaupunginkirjasto. Aalto itse ehti kuolla ennen kuin kirjastotalo saatiin valmiiksi.
Omatoimisen tutustumiskierroksen voi aloittaa kaupunginkirjaston edustalta. Täältä löytyy opastaulu, johon on sijoitettu lähialueen Aalto-kohteet.
Alajärven keltaiseksi maalattu nuorisoseurantalo oli nuoren arkkitehtiopiskelijan ensimmäinen suunnittelema julkinen rakennus. Puutalo valmistui vuonna 1920.
Alajärven kaupungintalo on Aallon tänne suunnittelemista rakennuksista mahtipontisin. Vuonna 1967 valmistuneen virastorakennuksen aula ja etenkin valtuustosali on komea, tuttua Aallon arkkitehtuuria. Valtuustosalin pääty nousee huomattavasti rakennuksen muita osia korkeammaksi. Sisätiloissa materiaalina on käytetty Aallon arkkitehtuurille tyypillistä tiiltä ja valkoista rappausta. Ovenkahvat, kalusteet ja valaisimet ovat nekin Aallon suunnittelemia.
Vastapäätä kaupungintaloa kadun toisella puolella sijaitsee Aallon piirtämä terveystalo. Se valmistui pian kaupungintalon rakentamisen jälkeen. Sisätiloissa oli alun perin muun muassa vastaanottohuoneita ja laboratoriotiloja. Rakennuksen yläkerrassa oli asunnot kunnan virkamiehille. Myöhemmin kiinteistö muutettiin pelkästään toimistokäyttöön.
Kaupungintalon jatkona saman kadun varrella sijaitsee Aalon suunnittelema vuonna 1970 valmistunut seurakuntatalo.
Alajärven kaupunginkirjasto on Alvar Aallon arkkitehtitoimiston suunnittelutyö. Vuonna 1991 valmistuneen rakennuksen lopullisesta suunnittelusta vastasi muut kuin Aalto itse. Alvar kuoli jo vuonna 1976. Silti funktionalistinen kirjastorakennus on tuttua Aallon arkkitehtuuria noudattaen ympärillä olevien jo aikaisemmin valmistuneiden rakennusten aaltomaisia piirteitä. Mikäli kirjaston ovet ovat avoinna, kannattaa poiketa sisätiloihin ihastelemaan arkkitehdille tyypillisiä ratkaisuja.
Villa Väinölä poikkeaa edellä mainituista rakennuksista, sillä se oli tarkoitettu yksityiskäyttöön. Alvar suunnitteli sen veljelleen, maanmittausinsinööri Väinö Aallolle 1920-luvulla. Talo sijaitsee lähellä muita keskustan Aalto-kohteita. Sen tunnistaa uusklassistisesta ulkonäöstään ja temppelimäisestä kuistista.
Kannattaa poiketa myös kirkkomaalle, sillä sieltä löytyy Aallon suunnittelema sankarihauta-alue. Sotahistoriallisten monumenttien lisäksi kirkkomaalta löytyy myös Aallon suunnittelema Aaltojen perhehaudan muistopaasi. Itse kirkon on suunnittelut toinen kuuluisa arkkitehti, Carl Ludvig Engel. Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1841.
AALTO-KESKUS
Osoite: Sairaalatie 14, Alajärvi.
LUE MYÖS: Menkijärven sotaperinnealue on oiva taukopaikka – uimaankin pääsee
LUE MYÖS: Nelimarkka-museossa on esillä useita Eero Nelimarkan teoksia
LUE MYÖS: Villa Väinölä suunniteltiin Alvar Aallon veljen Väinön perheelle asunnoksi