Menkijärven sotaperinnealue on oiva taukopaikka – uimaankin pääsee

ETELÄ-POHJANMAA / ALAJÄRVI – Kyseessä on täydellinen taukopaikka, etenkin lapsiperheille. Uintimahdollisuudet ovat mainiot. Saunaankin pääsee. Nälän yllättäessä myös purtavaa löytyy. Nähtävääkin on niin paljon, että lyhyeksi ajateltu pysähdys saattaa venähtää.

Täällä ollaan Menkijärven kylän maisemissa seututie 711:n varrella. Alajärven keskustaan on noin 17 kilometriä. Paljosta on kiittäminen paikallista kyläyhdistystä, joka kahvilatoiminnan pyörittämisen ohella on rakentanut maastoon mielenkiintoisen sotaperinnealueen.

Menkijärven kylässä sijaitsee myös lentokenttä, joka oli aikaisemmin puolustusvoimien käytössä. Kauhavan lentosotakoulun lakkautuksen jälkeen ilmailuharrastajat ovat nykyisin Menkijärven lentokentän pääkäyttäjiä. Täällä on mahdollista kesäisin nähdä purjelentotoimintaa, mutta kiitotiealueelle on tietysti pääsy ulkopuolisilta kielletty. Lentokenttäalueelta löytyy neuvostoaikainen Mig-23 hävittäjä.

Iso osa alueesta oli vuosien ajan puolustusvoimien hallussa. Kun sotilaat poistuivat alueelta vuonna 2017, Alajärven kaupunki osti lentokentän ja siihen kuuluvat ranta-alueet virkistyskäyttöä varten. Koko alue on nyt vapaassa käytössä. Aluetta hallinnoi Menkijärven kyläyhdistys.

1980-luvulla kyläyhdistys yhteistyössä puolustusvoimien kanssa ryhtyi rakentamaan maastoon matkailunähtävyydeksi sotaperinnealuetta, jossa on juoksuhautoja, korsuja, panssarivaunu ja tykkikalustoa. Hankkeella haluttiin myös ylläpitää ja edistää maanpuolustushenkeä.

Korsut ja 150 metriä pitkä juoksuhauta on rakennuttu mahdollisimman aidon tuntuisiksi. Puolustuslinjasta haluttiin tehdä juuri sellainen, jollainen oli käytössä sotiemme aikana. Tykit saatiin lahjoituksena Puolustusvoimilta. Alueelle ei ole omaa tievarsiopastetta, mutta Menkijärven uimarantakyltti löytyy. Uimarannan parkkialueelta on lyhyt kävelymatka sotaperinnealueelle.

Katso video.

MENKIJÄRVEN SOTAPERINNEALUE

Osoite: Menkijärventie 1095, Alajärvi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.