Nelimarkka-museossa on esillä useita Eero Nelimarkan teoksia

ETELÄ-POHJANMAA / ALAJÄRVI – Muutaman kilometrin päässä Alajärven keskustasta sijaitsee kaupungin suosituin nähtävyys. Etelä-Pohjanmaan lakeuksien tunnetun tulkitsijan taiteilija Eero Nelimarkan nimeä kantava museo on kotimaisesta taiteesta kiinnostuneiden käyntikohde.

Nelimarkka syntyi Vaasassa ja asui useita vuosia Helsingissä. Hän kaipasi kuitenkin perheelleen rauhallista kesänviettopaikkaa. Sellainen löytyi omien vanhempien kotimaisemista Alajärven Pekkolan kylästä. Paljon nuoruusvuosina maailmaa kiertänyt Nelimarkka vietti myöhemmin pitkiä aikoja Pekkolan maalaisidyllissä. Ja mikä oli viettäessä, sillä hän rakennutti itsensä suunnitteleman ateljeehuvilan Villa Nelimarkan (Pekkolantie 67) perheelleen. Huvila valmistui vuonna 1933.

Sotavuosien jälkeen Nelimarkan taiteellinen ura lähti nousuun. Etenkin Etelä-Pohjanmaalla hänen maisema- ja tupakuvat olivat suosittuja. Kun taulut menivät hyvin kaupaksi, Nelimarkan varallisuus kasvoi. Samalla syntyi myös uusia suunnitelmia.

Taiteilija perusti Nelimarkka-Rahasto -säätiön vuonna 1945. Tavoitteena oli sijoittaa huvilalle säätiön taulukokoelma sekä perustaa sinne taidekoulu. Kun tilat osoittautuivat liian pieneksi, Nelimarkka osti isänsä maatilan ja sijoitti kokoelman tilan asuinrakennukseen sekä alkoi pitää siellä kursseja. Uusi paikka sijaitsi vain muutaman sadan metrin päässä Villa Nelimarkasta.

Suunnitelmat suurenivat, sillä tilaa tarvittiin yhä enemmän. Vanha kivinavetta sai väistyä pihapiiristä ja sen tilalle rakennettiin nykyinen arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema Nelimarkka-museo. Se avattiin vuonna 1964. Taiteilija itse asettui vaimonsa Saiman kanssa museon viereiseen asuinrakennukseen Villa Nelimarkan jäädessä pariskunnan neljän lasten kesänviettopaikaksi. Taidekoulusuunnitelma jäi kuitenkin toteuttamatta. Taidekursseja toki järjestettiin.

Uusklassisen museon valmistumisen jälkeen Nelimarkka viihtyi suurimman osan ajastaan Alajärvellä. Ulkomaanmatkat saivat jäädä. Samalla, kun hän toimi oman museonsa isäntänä, hän maalasi ahkerasti kyläläisiä heidän arkisissa askareissaan. Eeron puoliso Saima kuoli jo vuonna 1953 ja Nelimarkka itse kuoli vuosia myöhemmin, syksyllä 1977. Hänet on haudattu Helsingin Hietaniemen hautausmaalle.

Nelimarkan kuoleman jälkeen Villa Nelimarkka oli vuokrattuna, mutta sen jälkeen huvila oli pitkään tyhjillään. Lopulta se siirtyi Alajärven kaupungin omistukseen. Rakennus kunnostettiin ja huvilassa on järjestetty kyläjuhlia, näyttelyitä ja konsertteja.

Museota laajennettiin vuosina 1972-1974. Tällä kertaa Nelimarkan omien piirustuksien mukaan. 1980-luvulta alkaen muutos- ja korjaussuunnitelmista ovat vastanneet arkkitehdit Käpy ja Simo Paavilainen.

Nelimarkka-museon oma taidekokoelma on karttunut pääasiassa lahjoituksien kautta. Mutta mikä tärkeintä, Nelimarkka-museossa on esillä useita Eero Nelimarkan teoksia. Kokoelma koostuu pääasiassa taitelijan tuotantoa vuosilta 1910-1976.

Kannattaa tutustua Nelimarkka-museon laadukkaisiin nettisivuihin ennen vierailua.

NELIMARKKA-MUSEO

Osoite: Pekkolantie 115, Alajärvi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alvar Aalon kädenjälki näkyy vahvasti Alajärven kaupunkikuvassa

LUE MYÖS: Menkijärven sotaperinnealue on oiva taukopaikka – uimaankin pääsee

LUE MYÖS: Villa Väinölä suunniteltiin Alvar Aallon veljen Väinön perheelle asunnoksi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.