Hauhon Esinemuseossa muistellaan kansalaissotaa

KANTA-HÄME / HAUHO – Hauhon kirkon vieressä sijaitseva Esinemuseo poikkeaa perinteisistä kotiseutumuseoista. Hauho-Seuran toimesta on aikaansaatu näyttely, joka on poikkeuksellisen monipuolinen sekä sisältää paljon harvinaisuuksia.

1800-luvun viljavaraston sisätilat on osin säilytetty alkuperäisinä, osin seiniä on purettu museotoimintaa varten. Nähtävänä on kotiseutumuseoiden tapaan perinteisiä hauholaisia talonpoikaisaikaisia työkaluja ja tarve-esineitä. Muista kotiseutumuseoista poiketen näyttelyä on kuitenkin lähdetty uudistamaan.

Alakerran teemaksi on valittu vuoden 1918 kansalaissota. Aihe on tänne sopiva, sillä Hämeen alueella käytiin kansalaissodan viimeisiä ja verisimpiä taisteluita ennen punaisten antautumista. Vuoden 1918 tapahtumista muistuttaa jo makasiinin ulkoseinässä oleva reikä. Se syntyi, kun suutariksi jäänyt valkoisten ampuma tykinkuula tunkeutui ulkoseinän läpi. Todennäköisesti kuula on yhä kaksinkertaisen seinän välissä.

Hauhon alueella käytyjen taisteluiden jäljiltä on museoon kerätty kansalaissotaan liittyvää esineistöä, kuten aseita, kypäriä ja ammuksia. Seinillä olevat kartat ja infotaulut kertovat seuduilla käytyjen taisteluiden tapahtumista.

Alventulan sillalla käytyyn kiivaaseen taisteluun osallistui Valkeakosken naiskomppania. Taisteluiden päätyttyä kaikki 36 kiinni saatua naista teloitettiin. Hauhon alueella on useita punaisten ja valkoisten muistomerkkejä.

Eräs museon monista erikoisuuksista löytyy yläkerrasta. Sinne on rakennettu pieni kappeli, jonne on kerätty vanhan kirkon arvokkaat pyhimyspatsaat. Kappelin seiniä koristavat ruotusotamies Korlerin 1700-luvulla maalaamat uskonnolliset seinämaalaukset.

Hauho-Seuran museossa on myös Suomen ensimmäinen, väliaikainen lippu, jonka sinivalkoisia värejä Sakari Topelius ehdotti jo 1800-luvulla. Museon lippu on yksi kolmesta jäljellä olevista.

ESINEMUSEO

Osoite: Kotkontie, Hauho (Hämeenlinna).

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Taidekeskus Hovinkartanon pikantti lisä on Apteekkimuseo

LUE MYÖS: Kotkon ulkomuseoalueella siirrytään ajassa 100 vuotta taaksepäin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.