Kotkon ulkomuseoalueella siirrytään ajassa 100 vuotta taaksepäin

KANTA-HÄME / HAUHO – Hauho-Seuran ylläpitämä ja vanhaan viljamakasiiniin sijoitettu Esinemuseo edustaa kotiseutumuseoiden valtakunnan eliittiä. Poikkeuksellisen monipuolisen museon ohessa aikaa kannattaa varata myös Kotkon ulkomuseoalueeseen tutustumiseen. Museot sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan.

Kotkon ulkomuseoalue kertoo havainnollisesti, millaista elämä oli maaseudulla talonpojan kodissa 100 vuotta sitten. Iso osa alueen rakennuksista on tänne siirrettyjä, mutta osa, kuten pappilan viljamakasiini ja riihilato ovat alkuperäisillä paikoillaan.

Loivaan rinteeseen sijoitettu Kotkon harmaahirsinen päärakennus, Halpparin talo, on alun perin 1700-luvulta. Vuosien myötä savupirtti on muotoutunut nykyiseen asuunsa. Komean kuistin kautta vierailija astuu sisälle porstuaan, josta päästään pirtin puolelle.

Sisätiloista löytyy myös isännän oma kamari sekä pari vieraskamaria. Kalustus on perinteistä talonpoikaisaikakauden huonekaluja komeine pirttipöytineen. Kalustus on yksinkertaista, mutta tarkoituksenmukaista. Räsymatot lattialla luovat kodikasta tunnelmaa.

Kotkon pihapiiriin on siirretty 1800-luvun mäkitupalaisen aitta, savusauna ja leväalanteinen mamselituulimylly. Mielenkiintoinen lisä on pappilan hirsihyyskä eli ulkokäymälä. Hauhollakin terveysmääräysten mukaisesti käymälät tulivat pakollisiksi 1800-luvun lopulla. Entisessä riihiladossa on esillä muun muassa vanhoja ajoneuvoja ja hevostyökaluja.

Kotkon museoalueen kupeessa on osin entisen pappilan mailla Kotkon luonnonsuojelualue, jonka tehtävänä on alkuperäisen kasvillisuuden ja eläimistön vaaliminen.

KOTKON ULKOMUSEOALUE

Osoite: Kotkontie, Hauho (Hämeenlinna).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hauhon Esinemuseossa muistellaan kansalaissotaa

LUE MYÖS: Taidekeskus Hovinkartanon pikantti lisä on Apteekkimuseo

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.