Hausjärven kotiseutumuseo ja Koskelan talo – Viljo Koskelan toive toteutui

KANTA-HÄME / HAUSJÄRVI – Koskelan tilan viimeisellä isännällä Viljo Koskelalla oli harras toive: Viljo toivoi kotinsa säilyvän museona. Toive toteutui, tosin vuonna 2000 kuollut Viljo ei ehtinyt nähdä toiveensa lopullista toteutumista. Samalla toteutui myös paikkakuntalaisten pitkäaikainen ajatus omasta kotiseututalosta. Koskelan talo siirtyi Hausjärvi-seuran omistukseen.

Kotiseututalolle löytyi sopiva paikka läheltä kirkkoa. Kurun kylän Koskelan talo purettiin hirssi kerrallaan ja koottiin uuteen paikkaan. Huonon kuntoon päässyt katto piti uusia ja leivinuuni piti tietysti myös muurata uudestaan. Siitä tehtiin alkuperäisen näköinen. Kotiseutuyhdistyksen jäsenien talkootyötuntien määrä oli melkoinen.

Koskelan talon vanhimmissa hirsissä oli vuosiluku 1664. Nykymuotoonsa rakennus on muotoutunut vähitellen vuosisatojen aikana. Nyt rakennus toimii sekä museona, mutta myös Hausjärvi-Seuran jäsenten kokoontumispaikkana. Yhdistys on saanut kelpo toimitilat käyttöönsä.

Koskelan kotiseututalossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Yksi kamari on omistettu karjalaisille ja toinen kamari toimii veteraanihuoneena. Tunnelma on herkkä, sillä museoon on kerätty runsaasti sodanaikaista ja sodanjälkeistä materiaalia. Näytteillepanoon on nähty vaivaa. Lopputulos onkin visuaalinen.

Koskelan talon vieressä tien toisella puolella keltaisen puukirkon vieressä on hausjärveläisten toinen ylpeydenkohde: vanhaan viljamakasiiniin perustettu kotiseutumuseo. Myös se on keskivertoa tasokkaampi kotiseutumuseo. Punaiseksi maalattu hyväryhtinen viljavarasto on sisustettu harkiten ilman ahtauden tuntua. Kuntalaisilta ovat lahjoittaneet kattavan kokoelman talonpoikaisesineistöä.

Erikoista kunnan omistamassa ja Hausjärvi-Seuran ylläpitämässä kotiseutumuseossa on sen perustamisvuosi, 1950. Se on Kanta-Hämeen vanhin kotiseutumuseo.

HAUSJÄRVEN KOTISEUTUMUSEO JA KOSKELAN TALO

Osoite: Alitie 5 ja Hikiäntie 15, Hausjärvi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Mommilan kyläpuoti herätti pienen kyläyhteisön uudestaan henkiin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.