Mommilan kyläpuoti herätti pienen kyläyhteisön uudestaan henkiin

KANTA-HÄME / HAUSJÄRVI – Tänne ei poiketa sattumalta. Tosin päätien varrella on opaskyltti, joka houkuttaa poikkeamaan sivutielle. Matkaa perille olisi kuitenkin useampi kilometri. Loppumatka ajellaan vielä syrjäistä hiekkatietä pitkin.

Poikkeaminen kylläkin kannattaa. Monet vierailevat Mommilan kyläpuodilla joka ikinen kesä. Yli satavuotiaan kyläkaupan uusi elämä herätti myös pienen kyläyhteisön uudestaan henkiin. Mommilan kyläpuoti on nostalgiannälkäisten aarreaitta, mutta myös kyläläisten yhteinen kokoontumispaikka – ihan niin kuin ennen vanhaan.

Tästä kaikesta on nykyisin kiittäminen Samppa Hartikaista. Musiikkialan monitoimimies on aina ollut kiinnostunut entisaikojen kyläkaupoista ja nostalgisista kauppatavaroista. Hän haaveili omasta vanhan ajan kahvilasta ja kauppamuseosta. Haave toteutui.

Aikaisemmin Mommilan kylä kuului Lammin kuntaan, mutta kuntaliitosjärjestelyjen jälkeen se on nyt osa Hausjärveä. Mommila tunnetaan kartanostaan ja sen kuuluisasta omistajasta Alfred Kordelinista (1868-1917). Isäntä itse kuoli niin sanotuissa Mommilan veriteoissa venäläisen matruusin ampumana. Nykyään kartano on yhä yksityisomistuksessa.

Maatalousneuvos Alfred Kordelinin ansiosta Mommilan kartanon ympärille kehittyi vilkas kyläkeskus. Vuonna 1898 perustettiin oma kyläkauppa, joka ehti palvella kyläläisiä yli sadan vuoden ajan. Viimeinen kauppias sulki ovet vuonna 2005.

Ajellessaan sattumalta Mommilan maisemissa Hartikainen näki paikallisen kyläkaupan. Hän ihasteli vanhoja kaupparakennuksia sekä ympärille avautuvaa kaunista järvimaisemaa. Hartikainen otti yhteyttä kiinteistön omistajaan. Vuonna 2016 Mommilan kartanon omistama kauppa sai uuden puuhamiehen.

Hartikainen oli kerännyt erilaisia vanhoja kauppatavaroita, kuten kahvipurkkeja, jo vuosien ajan. Kun varastot alkoivat täyttyä, oman ”kyläkaupan” perustaminen tuli ajankohtaiseksi. Kun Samppa avasi kaupan, Mommilan kylä heräsi eloon. Kyläpuodista tuli nopeasti kyläläisten ja mökkiläisten suosittu tapaamispaikka.

Hartikaisen kyläpuoti ei ole pelkkä kauppamuseo, vaan sen yhteydessä on nostalginen kahvilabaari. Kahvinsa voi nauttia mummokammarissa tai ulkoterassilla istuen ja samalla Mommilan maalaismaisemasta nauttien.

Kahvion eräs erikoisuuksista on Uuno Turhapuro -elokuvien aito rooliasu. Samppa ja Vesku olivat hyviä ystäviä keskenään. Löytyypä puodista Speden Speleistä tuttu muistipelikin.

Myös puodin piha-alueella on ihmeteltävää. Entisessä kaupan varastorakennuksessa on vanhan tavaran myymälä. Pihalta löytyy myös 1960-luvun retrokioski, puhelinkioskimuseo ja myymäläautomuseo. Jälkimmäinen riittäisi jo syyksi poiketa Mommilaan.

Myymäläautomuseo-Martti palveli lähes 30 vuotta kauppa-autona eri puolella Suomea. Hartikaisen ostaessa auton se oli seisonut pari vuotta perniöläisen kyläkaupan pihalla.

Tärkeä osa kyläpuodin toimintaa ovat suositut kesätapahtumat. Ohjelmassa on ollut muun muassa vanhojen ajoneuvojen ilta, puotivisat, yhteislauluillat, naistenjuhla ja Venetsialaiset. On hieno näky, kun motoristipäivänä toista sataa prätkää on parkkeerattu kahvilan pihalle.

Mommilan kyläkauppa hiljenee talvikuukausien ajaksi herätäkseen jälleen eloon vapun tienoilla.

MOMMILAN KYLÄPUOTI

Osoite: Kordelinintie 64, Mommila Hietoinen, Hausjärvi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hausjärven kotiseutumuseo ja Koskelan talo – Viljo Koskelan toive toteutui

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.