Heikan Jussin suutarintupa on mieleenpainuva elämys

PÄIJÄT-HÄME / HOLLOLA – Heikan Jussi oli eräs menneen maaseutuyhteisön kyläoriginelleista. Oikealta nimeltään Juho Mäkäräinen (1892 – 1967) on ollut Herralan kylän tunnetuin, mutta myös kiistellyin persoona. Oli mitä mieltä tahansa Jussista, on vierailu hänen pienessä suutarinmökissä mieleenpainuva elämys.

Juho eli poikamiehenä. Harva nainen tuskin olisi edes huolinut Jussin tapaista miestä aviopuolisokseen. Kyläläiset muistavat vieläkin miehen haluttomuuden peseytymiseen. Kun uudet hygieniavaatimukset saapuivat maaseudullekin, pitäytyi Juho vanhoissa tavoissaan. Niinpä pyykinpesu ja peseytyminen eivät kuuluneet Mäkäräisen viikko-ohjelmaa. Hänellä oli kyllä sauna käytettävissä, mutta sitä lämmitettiin harvakseltaan. Jussin kerrotaan sanoneen, miten hän peseytyi kerran useampaan kertaan, mutta vielä tuli yksi paita esille.

Jussi oli sairastanut tuberkuloosin jo nuorena ja tämä vaivasikin häntä läpi elämän. Koulunkäynnitkin jäivät sairauden vuoksi kesken. Isän opastama Jussi opetteli suutarintaidot. Niiden avulla ja mökissä pitämällään pienellä kaupalla hän pystyi elättämään itsensä.

Jussi oli älykäs ja erittäin huumorintajuinen. Hän harrasti itseopiskelua, opiskelemalla muun muassa esperantoa ja valokuvausta. Jussi harrasti myös kansanperinteen keruuta. Perustettiinpa hänen aloitteestaan Herralan kylään kotiseutuyhdistyskin.

Hiekan Jussi kotiseutuyhdistykselle testamentattu mökki on alkuperäisessä asussaan. Jopa isännän seinille kiinnitetyt naistenkuvatkin ovat yhä paikoillaan. Jussilla oli tapana leikata miestenlehdistä alastonkuvia ja tapetoida niillä kotinsa seiniä. Ei siis ihme, että Mäkäräinen joutui monen kyläläisen silmätikuksi.

Juho lopetti suutarintyöt jäädessään eläkkeelle 1950-luvun lopulla. Hän kuoli 1967 sydänkohtaukseen käynnistäessään mopoaan. Juho mäkäräisen perintö elää yhä. Onpa hänestä tehty väitöskirjakin.

HEIKAN JUSSIN SUUTARINTUPA

Osoite: Herralantie 633, Hollola.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hollolan kotiseutumuseo – kaksi museota yhdellä vierailulla

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.