Lääninkivalteri Aschanin talo on Heinolan tasokkaan museotarjonnan helmi

PÄIJÄT-HÄME / HEINOLA – Mikä ihmeen lääninkivalteri, ihmettelee moni. Kyseessä on poliisimestari, valtion korkea virkamies. Lääninkivalteri Lars Adolf Aschanin (1741-1809) perheen koti on Heinolan tasokkaan museotarjonnan helmi. Se on ainut Heinolassa säilynyt 1700-luvun rakennus. Eipä vastaavanlaista 1700-luvun kaupunkitaloa ole säilynyt monessa muussakaan Suomen kaupungissa.

Heinola oli pitkään vaatimaton kylä, kunnes Ruotsin kuningas Kustaa III laittoi Suomen läänikartan uusiksi. Kuningas halusi parantaa maamme oloja. Ratkaisuksi nähtiin uusi lääninjako, jossa Kymenkartanon läänin uudeksi keskuspaikaksi Heinolan soveltui parhaiten. Heinolan kirkonkylä oli sopivasti keskeisellä paikalla.

Heinolan asemakaava laadittiin ruutukaavaksi. Tonteista tehtiin paloturvallisuuteen vedoton suuria. Kaupunkialueelle istutettiin paljon lehtipuita. Heinolan keskustaan syntyi vehmas kaupunginpuisto, Perspektiivi, eli nykyinen Maaherranpuisto.

Lääninpoliisimestari Aschan saapui Heinolaan ensimmäisten joukossa. Hänet oli nimitetty Kymenkartanon läänin poliisimestariksi jo vuonna 1764. Aschan rakennutti perheelleen asunnon Heinolaan 1780-luvulla. Kodista ei tullut mitenkään loistelias, pikemminkin pohjakaavaltaan ja ulkoasultaan yksinkertaisen tyylikäs, kuten monet muutkin 1700-luvun kaupunkikodit.

Siihen aikaan oli muodissa taitekatto. Pohjakaava oli ajalle tyypillinen: sisälle tultiin eteiseen, josta pääsi keskellä taloa sijaitsevaan saliin. Sen molemmilla puolilla oli huoneet. Eteisestä pääsi portaita pitkin ullakolle, jossa oli molemmissa päissä lämmitettävät huoneet.

Ajan myötä Aschanin talon ulkonäkö muuttui, kunnes 1980-luvulla Heinolan kaupunki päätti kunnostaa museokäyttöön muutetun rakennuksen alkuperäiseen asuunsa. Rakennuksen sisustus on edustaa tyyliltään rokokoota ja kustavilaisuutta. Myös talon piha-alue on palautettu 1700-luvun asuun.

LÄÄNINKIVALTERI ASCHANIN TALO

Osoite: Kauppakatu 3b, Heinola.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Varakkaan kauppias Ulrik Lindholmin koti toimii nyt Heinolan kaupunginmuseona

LUE MYÖS: Heinolan lintutarha on suosittu koko perheen kohde

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.