Varakkaan kauppias Ulrik Lindholmin koti toimii nyt Heinolan kaupunginmuseona

PÄIJÄT-HÄME / HEINOLA – Hollolassa syntynyt suutarin poika kauppias Ulrik Lindholm (1825–90) oli varakas mies. Hän oli taitava liikemies. Lindholm oli osakkaana viinatehtaassa, olutpanimossa, laivayhtiössä ja useissa kauppaliikkeissä. Tarinoiden mukaan Lindholm viihtyi hyvin myös Pietarin pelikasinoilla. Ehtipä hän osallistua kaupungin yhteisten asioiden hoitoonkin.

Lindholmin Kauppakadun asunto oli eräs kaupungin komeimmista. Poikamiehen kelpasi asua kolmentoista huoneen empirekodissaan. Rakennus valmistui 1872. Lindholm halusi olla myös hyväntekijä. Hän testamenttasi omaisuutensa yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Kaunis koti puutarhoineen siirtyi Heinolan kaupungin omistukseen.

Nykyisin kaupunginmuseona toimiva Lindholmin talo oli kauppiaan kuoleman jälkeen raatihuoneena. Rakennuksen toisessa päässä sijaitsi poliisilaitos. Kun museo vuonna 1984 avattiin, oli rakennus kunnostettu ulkoa ja sisältä Lindholmin aikaiseen asuun. Huonejakokin on pyritty palauttamaan alkuperäiseksi. Myös kuisti uusittiin. Valoisan kuistin lukuisat viherkasvit luovat kodikasta tunnelmaa.

Museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Uusi perusnäyttely. “Made in Heinola” on aikamatka esihistoriasta lähimenneisyyteen. Uudistusta edelsi parin vuoden remontti, joka tehtiin vanhaa kunnioittaen. Myös hieno Heinolan kaupungin pienoismalli kohdevaloineen on päivitettynä nähtävänä. Niilo Helanderille kuulunut jugendtyylinen kalusto on osana kunnallisneuvokselle omistettua huonetta. Tietysti myös Heinolan kuuluisa kylpylätoiminta on esillä.

Kauppias Lindholmin testamentin mukaan tontin omenapuiden sato piti ensin myydä ja varat tuli ohjata hyväntekeväisyyteen. Nykyään kaupunkilaiset saavat vapaasti hakea museon puutarhasta omenoita piirakantäytteeksi.

HEINOLAN KAUPUNGINMUSEO

Osoite: Kauppakatu 14, Heinola.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Heinolan lintutarha on suosittu koko perheen kohde

LUE MYÖS: Lääninkivalteri Aschanin talo on Heinolan tasokkaan museotarjonnan helmi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.