Heinolan lintutarha on suosittu koko perheen kohde

PÄIJÄT-HÄME / HEINOLA – Julli oli Heinolan Lintutarhan yleisön suuri suosikki. Kyseessä oli hämmästyttävän viisas ja seurallinen korppi, joka päätyi Lintutarhalle sen isännän kuoltua. Kesy Julli seurasi isäntäänsä päivittäin ja oppi matkimaan kaikenlaista. Julli osasi rykiä kurkkuaan kuin tupakkamies, sylkäistä ja tumpata tupakan maahan. Jos isossa häkissä viihtyvän Jullin kohdalle osui tuttu tai lintu on muuten vain seurallisella tuulella, hän tervehtii matalalla äänellään.

Nyt Julli on poistunut keskuudestamme, mutta onneksi toinen hauskuuttaja, Kaapo, on tullut hänen tilalle. Näin Heinolan Lintutarha on saanut uuden yleisön suosikin.

Heinolan suosituimman kohteen historia ulottuu vuosikymmeniä taaksepäin. Kaikki sai alkunsa 1960-luvulla, kun lintujen ystävä ja kaupungin puutarhatyöntekijä Anthony Bosley alkoi hoitaa loukkaantunutta laulujoutsenta. Pian Bosleyn koti täyttyi monenlaisista linnuista siinä määrin, että tuli tarve suuremmille tiloille. Heinolan kaupunki lupautui auttamaan.

Ensimmäinen linnuille tarkoitettu rakennus valmistui Kirkkolammen rantaan 1963. Lintutarha siirtyi nykyiselle paikalleen 1970-luvun lopulla. Heinolan kaupunki vastaa edelleen kustannuksista. Myös Heinolan Lintutarhan Ystävät ry. avustaa rahallisesti. Lisäksi taloudellista tukea saadaan valtiolta sekä yksityisiltä ihmisiltä lahjoituksina.

Lintutarhan tavoite on vapauttaa linnut takaisin luontoon. Aina se ei ole mahdollista. Vaikeammin loukkaantuneet joudutaan lopettamaan. Osa jää viettämään vanhuudenpäiviään lintutarhalle. Esimerkiksi tarhan monet papukaijat ovat tällaisia. Monet elävät pidempään kuin omistajansa. Jos ottaa esimerkiksi aran hoidettavakseen, niin sille pitää miettiä myös jatkohoitopaikka.

Suurin syy lemmikin luopumiselle on linnun aiheuttama kova meteli. Lintu herää aikaisin aamulla. Onneksi papukaijat Kamu ja Kaija viihtyvät mainiosti Lintutarhan tiloissa. Lentokyvyttömät joutsenet, Minttu ja Ville, pääsevät kesällä nautiskelemaan läheiselle lammelle.

Heinolan Lintutarhassa vierailee vuosittain kymmeniä tuhansia linnuista kiinnostuneita. Sisäänpääsymaksua ei ole. Näyttelytilassa on kokoelma lahjoituksina saatuja täytettyjä lintuja. Lintujen tunnistamista voikin opetella katsomalla silmästä silmään.

HEINOLAN LINTUTARHA

Osoite: A. F. Aironkatu 3, Heinola.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Varakkaan kauppias Ulrik Lindholmin koti toimii nyt Heinolan kaupunginmuseona

LUE MYÖS: Lääninkivalteri Aschanin talo on Heinolan tasokkaan museotarjonnan helmi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.