Hollolan kotiseutumuseo – kaksi museota yhdellä vierailulla

PÄIJÄT-HÄME / HOLLOLA – Kaksi museota yhdellä vierailulla. Hollolan kotiseutuyhdistys ylläpitää kahta museota. Toinen näistä, vanhassa viljajyvästössä toimiva Esinemuseo, sijaitsee Hollolan keskiaikaisen kirkon ja hautausmaan vieressä. Toinen, Talomuseoalue, sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä kirkolta.

Vahvoista hirsistä rakennettu viljamakasiini valmistui 1855. Se tulikin tarpeeseen, sillä sinne varastoitua viljaa tarvittiin katovuosien aikana. Rakennuksessa oli kolme suurta laaria, yksi ruista, toinen ohria ja kolmas hätäapuviljaa varten, jota sai ottaa vain todellisen nälänhädän uhatessa. Säkit kannettiin selässä toiseen kerrokseen, josta vilja pudotettiin laareihin. Vilja saatiin ulos laarin alaosassa olevasta juoksutusaukosta.

Tarpeettomaksi tullut viljamakasiini luovutettiin Hollolan kotiseutuyhdistykselle, joka aloitti rakennuksessa museotoiminnan 1960-luvun alussa. Esinemuseossa kerrotaan muun muassa Hollolasta löydetyistä kolmesta aarrekätköstä. Esiin on tullut runsaasti keskiajalta peräisin olevia rahoja ja koruja. Kätketyt aarteet ovat olleet ehkä kauppiaiden piilopaikkoja tai omistajansa hautaan mukaan laitettuja.

Yksi aarteista löytyi 1960-luvulla peltotöitä tehtäessä, toinen arkeologissa kaivauksissa. Kolmas ja arvokkain tuli esiin, kun pystytettiin sähkötolppia. Tutkimuksissa selvisi, että kyseessä on varhaiskeskiaikainen kalmisto. Sen hienoin löytö oli juhlapuvussaan haudattu nainen, joka oli saanut mukaansa runsaasti koruja. Yhdestä kalmiston haudasta löydettiin jopa hyvin säilyneitä hiuksia.

Talomuseoalueen laajalle nurmikentälle on siirretty eri puolilta Hollolaan toistakymmentä rakennusta. Suurimmat rakennukset ovat Hentilän ja Ylä-Köllin tilojen 1800-luvun päärakennukset. Näiden lisäksi alueella on aittoja, paja, riihi, mallassauna, navetta, talli, ajokaluvaja ja yksi torppa. Vanhimmat aitat ovat 1700-luvulta.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Rälssintie 6, Hollola.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Heikan Jussin suutarintupa on mieleenpainuva elämys

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.