Suomen Hevosurheilumuseo sijaitsee siellä missä pitääkin – hevospitäjä Ypäjällä

KANTA-HÄME / YPÄJÄ – Lounais-Hämeessä sijaitsevan pienen Ypäjän keskustaa koristaa komea hevospatsas. Ypäjän, hevospitäjän, historialliset juuret ulottuvat vuosikymmenien päähän. Muiden tasavallan presidenttiemme hevosten ohella myös marsalkka Mannerheimin hevoset viihtyivät täällä.

Niistä viimeiselle, Käthylle, on marsalkan toivomuksesta pystytetty hevossiittolan alueelle oma muistomerkki.

Ypäjällä kunnioitetaan Mannerheimiä kosmopoliittisena valtiomiehenä, mutta Ypäjällä hänet nähdään ensisijaisesti hevosmiehenä, tallimestarina ja hevoskauppiaana, joka teki komean uran Venäjän keisarillisessa ratsuväessä. Hän hoiti tsaarin hovin talleja ja vastasi hevosostoista.

Ypäjän hevossiittolan toiminta alkoi 1930-luvulla. Tarkoituksena oli Suomen hevosjalostuksen edistäminen ja työntekijöiden kouluttaminen. Puolustusvoimat oli siihen aikaan tärkeä yhteistyökumppani. Pääpaino oli suomenhevosten kasvattaminen.

Suomen hevosurheilumuseo sijaitsee Ypäjän Hevosopiston yhteydessä. Museon näyttelytilat ovat kartanon vanhassa 1700-luvun viljamakasiinissa. Vain pieni osa kokoelmista mahtuu kerrallaan esille. Perusnäyttelyn lisäksi museolla on vuosittain vaihtuva erikoisnäyttely.

Mannerheimin viimeisen hevosen Käthyn lopettaminen on mielenkiintoinen episodi suomalaista sisäpolitiikka ja ilmeisesti myös ripaus ulkopolitiikkaa. Mannerheim kuoli vuonna 1951. Pari vuotta myöhemmin esikunnasta tuli käsky Marskin hevosen lopettamiseksi. Käskyssä vedottiin Käthyn sairauksiin.

Ypäjällä suhtauduttiin nuivasti saatuun lopettamiskäskyyn. Hevoshoitaja Aapeli Siltanen telkesi itsensä ja Käthyn lukkojen taakse. Pitkällisten neuvottelujen jälkeen eräs rehumestari lopetti Marskin hevosen pistoolilla ampuen. Käthy haudattiin hevossiittolan alueelle. Käthy lopetettiin vuonna1953.

HEVOSURHEILUMUSEO

Osoite: Kerhotie 11, Ypäjä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.