Täyttä höyryä eteenpäin – Haapamäen Höyryveturipuisto

KESKI-SUOMI / HAAPAMÄKI – Nostalgiset höyryveturit ja junamuseot ovat suosittuja. Niiden tarjoamasta tunnelmasta voi nauttia myös eri puolilla Suomea. Maassamme on yllättävän paljon historiallisiin juniin omistautuneita henkilöitä. Heidän ansioistaan vanhoja vetureita ja vaunuja on kunnostettu museoliikenteeseen.

Maallikolle veturien nimet Dr 12 ja Tr1 1082 tai tavaravaunun nimi Ggk 33841 eivät juuri kerro mitään. Asiantuntijoille kyseiset nimet ovat arkipäivää. Sen sijaan Haapamäen museovarikon rantapölkyistä huokuva kreosiinin tuoksu, sininen Lättähattu ja mustaksi maalattu höyryveturi tuovat maallikollekin mieleen lapsuusajan muistot.

Haapamäen Museoveturiyhdistys on yksi Suomen kahdeksasta museoliikennettä harjoittavasta yhdistyksestä. Toiminnassa mukana olevien vapaaehtoisten tavoitteena on kotimaisen rautatiekulttuurin säilyttäminen. Yhdistys omistaa Haapamäen museovarikon, johon kuuluu 16-pilttuinen veturitalli ja museokaluston säilytysraiteet. Varikolla huolletaan ja korjataan kalustoa

Keski-Suomessa valtatie 23:n varrella lähellä Keuruun kaupunkia ei voi olla huomaamatta tien varteen pystytettyä Haapamäen Höyryveturipuiston suurta mainoskylttiä ja sen alle tuotua vanhaa veturia. Höyryveturipuisto sijaitsee entisen halkotarhan alueella, Haapamäen Museoveturiyhdistyksen naapurissa.

Seitsemän hehtaarin alueella on Suomen suurin höyryveturikokoelma. Vanhin veturi on yli 100-vuotias. Sisätiloissa on pienoisrautatie, joka esittelee Haapamäen, Suomen merkittävimmän risteysaseman historiaa.

Lapset ja miksei myös aikuisetkin pääsevät puistossa liikennöivän pienoisjunan kyytiin. Sitä vetää dieselveturista tehty pienoismalli Huru-veturi. Lapset on huomioitu myös peuhapaikoilla. Lyhyellä ratapätkällä voi kokeilla, miltä tuntuu pumppuresiinan vauhti.

Juoksijalegenda Martti Vainio isännöi pitkään Höyryveturipuistoa, mutta nyt alue on siirtynyt uusille omistajille. Kesätanssit ovat aina olleet puiston tärkeä vetonaula. Höyryveturipuisto on myös maakunnan suosituimpia tanssipaikkoja.

HAAPAMÄEN HÖYRYVETURIPUISTO

Osoite: Asematie 37, Haapamäki (Keuruu).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.