Alvar Aalto -museo on omistettu kuuluisan arkkitehdin tuotannolle

KESKI-SUOMI / JYVÄSKYLÄ – Turun Sanomien toimitalo, Paimion parantola, Villa Mairea, Finlandia-talo, Kulttuuritalo, Kansaneläkelaitoksen päätoimitalo, Rovaniemen pääkirjasto, Jyväskylän yliopiston päärakennus ja Liikuntatieteellisen tiedekunnan laitosrakennus, Säynätsalon kunnantalo, Seinäjoen Aaltokeskus ja Suojeluskuntatalo, Teknillisen korkeakoulun päärakennus ja kampusalue Espoon Otaniemessä, Viipurin kirjasto…

Arkkitehti Alvar Aallon (1898-1976) ja hänen arkkitehtitoimistonsa suunnittelemien rakennusten lista vaikuttaa loputtomalta.

Aalto kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylässä vuonna 1919 ja valmistui muutamaan vuotta myöhemmin arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta Helsingissä. Opintojen jälkeen oli edessä paluu takaisin tuttuihin maisemiin Jyväskylään, jonne Aalto myös perusti ensimmäisen arkkitehtitoimistonsa. Eräästä oman toimistoon palkatusta arkkitehdistä, Aino Marsiosta, tuli Alvarin ensimmäinen aviopuoliso.

Aallon arkkitehtitoimisto muutti Turkuun 1927 ja vuonna 1933 Aallon perhe ja toimisto muuttivat Helsinkiin.

Ainon kuoltua vuonna 1952, Aalto solmi uuden avioliiton työtoverinsa arkkitehti Elissa Mäkiniemen kanssa. Aviopuoliso johti Alvarin kuoleman jälkeen Arkkitehtitoimisto Alvar Aalto & Co:ta aina vuoteen 1994 asti.

Aalto oli elämänsä aikana erittäin tuottelias. Piirustuspöydällä syntyi kesähuviloita, yksityistaloja, kulttuurirakennuksia ja teollisuuskiinteistöjäkin. Aallolla on ollut iso merkitys muun muassa huonekalujen ja valaisimien suunnitteluun.

Merkittävä osa Aallon suunnittelemista rakennuksista sijaitsee Jyväskylässä ja sen lähiseudulla. Niinpä Jyväskylä on myös sopiva paikka museolle, joka on omistettu kuuluisan arkkitehdin elämälle ja suunnitelmilleen. Onpa Alvar Aalto -säätiön hallinnoima Alvar Aalto -museo itse mestarin suunnittelema. Se perustettiin vuonna 1966 ja museo toimii nykyisin Aallon suunnittelemassa vuonna 1973 valmistuneessa rakennuksessa.

Tunnetulle arkkitehdille omistettu museo esittelee kuuluisan arkkitehdin tuotantoa. Esillä on muun muassa runsaasti Alvar Aaltoon liittyvää esineistöä huonekaluista valaisimiin. Kokoelmien helmiä ovat useat alkuperäiset pienoismallit ja piirustukset.

Iso osa vierailijoista on suomalaisesta arkkitehtuurista kiinnostuneita ulkomaalaisia. Aalto-museon vieressä on Keski-Suomen museo. Senkin ulkonäkö on Aallon geometrisestä funktionalismia. Museo perustettiin jo vuonna 1966.

ALVAR AALTO -MUSEO

Osoite: Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kantelemuseo on harvinaisuus Suomessa – viljamakasiini on muutettu kulttuuritaloksi

LUE MYÖS: Suomen Ilmavoimamuseon anti on kansainvälisestikin huippuluokkaa

LUE MYÖS: Suomen käsityön museon osana toimii Suomen kansallispukukeskus

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.