Suomen käsityön museon osana toimii Suomen kansallispukukeskus

KESKI-SUOMI / JYVÄSKYLÄ – Jyväskylän kävelykadulla Kirkkopuiston kulmassa sijaitseva Suomen käsityönmuseo houkuttelee tunnelmoimaan. Kyseessä ei ole aivan perinteinen museo, vaan enemmänkin paikka, jossa voi kokea nostalgisten muistojen ohella myös elämän tuntua, kuten museo perusnäyttely Käsityössä elämän tuntu viittaakin. Museo mainostaa tarjoavansa uudenlaisen museoelämyksen, joka jää myös mieleen.

Museon ensimmäisessä kerroksessa on myymälätilat ja vaihtuvien näyttelyiden osastot. Rappuset vievät alakertaan, jonne on sijoitettu museon perusnäyttely. Taitavalla valaistuksella tunnelma on saatu taianomaiseksi ja esineet kauniisti esille.

Suomen käsityönmuseo toimii valtakunnallisena erikoismuseona kotimaisen käsityökulttuurin, käsityön perinteen sekä tiedon ja taidon säilyttäjänä sekä tallentajana. Tavoitteena on ylläpitää käsityön arvostusta sekä kannustaa ihmisiä harrastamaan käsitöitä. Museon tehtävänä on tukea saada käsityötaidosta myös oma ammatti. Näyttelytilojen lisäksi museolla on laaja kirjasto ja laaja kokoelma lahjoituksena saatuja suomalaisia käsitöitä.

Suomen käsityönmuseon osana toimii Suomen kansallispukukeskus ja Konservointikeskus. Alakerran vitriineihin on sijoitettu komea kokoelma kansallispukuja eri puolilta Suomea. Suomen kansallispuvut syntyivät kansallisromantiikan aikana. Puvut kuvastavat tietyn seudun alueellista pukeutumistyyliä. Eräs museon puvuista esittää Euran emännän pukua, joka on valmistettu arkeologisissa kaivauksissa paljastuneiden löytöjen avulla.

Eräs museon erikoisuus on mielenkiintoinen osasto, jossa vierailijaan kehotetaan koskettamaan, haistamaan ja jopa maistamaan. Aistitila vie kävijän käsityönmaailmaan hajujen, äänien ja makujen avulla. Museon kirjava patalappukokoelma ja ristipistoilla koristellut vohvelikankaat tuovat monelle mieleen hyvässä ja pahassa kouluaikaiset käsityötunnit.

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO

Osoite: Kauppakatu 25, Jyväskylä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alvar Aalto -museo on suljettu peruskorjauksen vuoksi kesään 2023 saakka

LUE MYÖS: Kantelemuseo on harvinaisuus Suomessa – viljamakasiini on muutettu kulttuuritaloksi

LUE MYÖS: Suomen Ilmavoimamuseon anti on kansainvälisestikin huippuluokkaa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.