Hallinportin Ilmailumuseo on täynnä suomalaista sotahistoriaa

KESKI-SUOMI / JÄMSÄ – Hallinportin Ilmailumuseossa on rasvan ja öljyn tuoksuinen tekemisen meininki. Lentotekniikan Killan ylläpitämä museo on erikoistunut ilmailutekniikkaan ja lentokaluston entisöimiseen. Täällä on nähtävänä vanhoja lentokoneita, joista osa on ainutlaatuisia koko maailmassa.

Museotoimintaa varten rakennettiin kaarihalli koneita ja korjaustoimintaa varten sekä erillinen näyttelytila. Jälkimmäisessä on esillä iso määrä lentämiseen liittyvää esineistöä ilmavoimien puvuista sotilaskoneiden aseisiin.

Museo pihalle on sijoitettu venäläisvalmisteinen MiG15 UTI Suomen ilmavoiminen käyttämä malli. Hallin sisällä on maailman ainoa jäljellä oleva Rumpler 6B kaksitasoinen hävittäjäkone. Mallia käytettiin ensimmäisessä maailmansodassa. Suomi hankki kaksi Rumpleria vuonna 1918. Ensimmäinen on tuhoutunut.

Toinen, koulutuskäytössä ollut Rumpler, on kunnostettuna alkuperäisvärein hakaristitunnuksin Halliportin Ilmailumuseossa. Muita täällä olevia koneita ovat muun muassa Gaudron G III ja VL Haukka II ja talvi- sekä jatkosodan aikainen Bristol Buldog,.

Eräs näyttelyhallin erikoisuus on viestikyyhkyset. Linnun käyttö perustuu kotirakkauteen ja ihmeelliseen suunnistustaitoon. Viestikyyhkysen käyttö oli yksinkertaista. Viesti asetettiin joko jalkaan tai selkään sidottavaan koteloon ja tämän jälkeen lintu pääsettiin vapaaksi, jonka jälkeen lintu lensi takaisin kotiin. Museossa on nähtävänä erikoisia viestikyyhkyjen käytössä tarvittavia välineitä.

Hallinportin Ilmailumuseossa moni ihmettelee hakaristin runsautta. Tunnus tuli Suomen ilmavoiminen käyttöön kreivi Eric von Rosenin ansiosta. Hän lahjoitti ilmavoimillemme ensimmäisen koneen vuonna 1918. Von Rosen käytti hakaristiä henkilökohtaisena onnensymbolina.

HALLINPORTIN ILMAILUMUSEO

Osoite: Haukilahdentie 3, 35600 Halli (Jämsä).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Lelumuseo Helminauha nostaa nostalgisia tunteita pintaan

LUE MYÖS: Karhumäen veljesten wanha konttori

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.