Karhumäen veljesten wanha konttori

KESKI-SUOMI / KUOREVESI / JÄMSÄ – Miten tänne on voitu rakentaa tasaista maastoa edellyttävä lentokettä? Se tulee lähinnä mieleen, kun katselee Kuoreveden mäkisiä maastoja. Karhumäen veljekset olivatkin löytäneet Hallinkankaalta lentokentäksi sopivan paikan ilmasta käsin lentämällä kerran alueen yli. Veljekset Karhumäki Oy teki Suomen puolustusvoimien kanssa sopimuksen lentokonetehtaan rakentamisesta Kuoreveden Halliin 1939.

Niilo, Valto ja Unto Karhumäen elämäntarina on poikkeuksellinen. Veljekset olivat kotimaisen ilmailun uranuurtajia. Innostus koneisiin alkoi jo nuorena. Ensimmäiset itse tehdyt lentokoneet, Karhu I, Karhu II, Karhu III ja Tiira, valmistuivat jo 1920-luvulla. Harrastuksesta alkanut toiminta laajeni kannattavaksi liiketoiminnaksi. Veljekset Karhumäki Oy aloitti säännölliset reittilennot vuonna 1950. Yhtiöstä tuli eräs ensimmäisistä charterlentoja järjestävistä lentoyhtiöistä maailmassa.

Sodan johdosta myös Valtion Lentokonetehtaan toiminta siirrettiin Tampereelta syrjäisemmälle seudulle Karhumäen veljesten lentokonetehtaan viereen. Nykyisin valtion omistama tehdas toimii nimellä Patria Aviation. Yrityksen omistamat Veljekset Karhumäki Oy:n rakennukset ovat säilyneet. Yhtiön konttorirakennus on muutettu museoksi. Wanha konttori kertoo Karhumäen veljesten tarinan.

Karhumäen veljekset muistetaan Suomen ilmavalokuvauksen uranuurtajina. Ensimmäiset ilmakuvat otettiin jo 1920-luvulla. Ilmavalokuvauksestakin tuli merkittävä osa yrityksen liiketoimintaa. Veljekset Karhumäki Oy oli pitkään ainoa Suomessa järjestelmällisesti ilmakuvia kuvaava yritys. Tuloksena oli 40 000 ilmavalokuvaa, jonka historiallinen arvo on nykyisin suuri. Ilmakuvista tehtiin myös tuhansia postikortteja.

Hallin lentokentän läheisyydessä on Halliportin ilmailumuseo, jossa ilmailusta kiinnostuneiden kannattaa myös vierailla.

VELJESTEN WANHA KONTTORI

Osoite: Lentoasemantie 3, Halli (Jämsä).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hallinportin Ilmailumuseo on täynnä suomalaista sotahistoriaa

LUE MYÖS: Lelumuseo Helminauha nostaa nostalgisia tunteita pintaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.