Korpilahden kotiseutumuseon erikoisuus on paikallisen apteekin keisarillinen kaksipäinen kotkanvaakuna

KESKI-SUOMI / KORPILAHTI – Päijänteen rannalla sijaitsevasta Korpilahden satamasta on lyhyt kävelymatka Synninpolkua pitkin kotiseutumuseolle. Osa jatkaa Martinpolun yli kirkonmäelle. Korpilahden puinen ristikirkko sijaitsee kylän yläpuolella. Kirkonmäeltä järvelle avautuva näkymä on kiipeämisen arvoinen. Mäeltä näkee vanhaa säilynyttä rakennuskantaa.

Korpilahden hirsinen kotiseutumuseo on alun perin entinen vuonna 1777 valmistuneen kellotapulin alaosa. Rakennus kunnostettiin myöhemmin katovuosia varten pitäjänmakasiiniksi purkamalla tapulin yläosa.

Sodan jälkeen Sankarihautausmaan viereinen makasiini oli vuosia tyhjillään, kunnes Korpilahden kotiseutuyhdistys entisöi se alkuperäisen näköiseksi ja teki siitä museon. Osa sisätilojen viljalaarien seinistä purettiin, jotta saatiin kunnon tilat museotoimintaa varten. Nähtävillä olevat esineet on sijoitettu väljästi. Monien muiden kotiseutumuseoiden tavoin täällä ei ole tärkeitä esineiden runsaus, vaan niiden asianmukainen esillepano ja selkeys.

Museon Korpilahden historiasta ja elinkeinoista kertovat esineet on asetettu teemoittain. Päijänteen rannalla kun ollaan, on esillä myös järvikalastukseen liittyvää esineistöä. Käsityöläisiä on ollut Korpilahdella paljon. Suurin osa heistä oli suutareita ja räätäleitä.

Martti Korpilahti (1886-1938) oli pitäjän kuuluisimpia henkilöitä. Kanttorin poika valmistui laulunopettajaksi. Parhaiten hänet tunnetaan kotiseuturunoilijana, joka sanoitti Keski-Suomen maakuntalaulun. Kirkonmäen rinteessä on Keski-Suomen Maakuntakivi, jota kutsutaan myös Martti Korpilahden muistokiveksi.

Eräs museon mielenkiintoinen yksityiskohta on Korpilahden apteekin keisarillinen kaksipäinen kotkanvaakuna autonomian ajalta. Museosta löytyy myös alkuperäinen ruumislauta, häpeä rangaistuksiin tarkoitetut mustapenkki ja jalkapuu.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Martinpolku 8, Korpilahti (Jyväskylä).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.