Kantelemuseo on harvinaisuus Suomessa – viljamakasiini on muutettu kulttuuritaloksi

KESKI-SUOMI / JYVÄSKYLÄ – Eipä taida olla toista vastaavaa museota Suomessa. Ja tuskin on toista yhtä kantelemaailmaan hurahtanutta asiantuntijaa kuin mestaripelimanni ja soitintutkija Kari Dahlblom. Kansallissoittimemme kantele on ollut Suomen kansa ilon tuoja ja lohduttaja. Se on ollut tanssien säestäjä ja runolaulajien ehtymätön lähde. Näin viisaasti on todennettu kanteletutkija Dahlblom.

Palokan pelimannitalon yläkerrassa on Dahlblomin perustama Suomen kantelemuseo. Entinen katovuosien varalle rakennettu hirsinen viljamakasiini on muutettu kulttuuritaloksi. Jyväskylän Kansamusiikkiyhdistyksen hallinnoima historiallinen rakennus on hyvä konserttipaikka, josta on löytynyt tilat yli sadalle museosoittimelle.

Kanteleen alkuperästä ja iästä ei ole yksimielisyyttä. Se on hyvin yleinen soitin Itämeren alueella ja Venäjällä. Vanhimmat kanteleet koverrettiin puusta. Kielien määrä vaihtelee virsikanteleen yhdestä useampikielisiin kanteleisiin. Suomalaiset yhdistävät yleensä kanteleen Kalevalan Väinämöisen soittimeen.

1900-luvun alussa kantele oli hyvin yleinen. Lännessä kanteleen syrjäytti viulu, idässä harmonikka ja balalaikka. Suomessa kanteleen arvostus on vaihdellut muotivirtauksen mukaan. 1970-luvulla kanteleen suosio oli vähäinen, mutta sen jälkeen arvotus on noussut.

Kantelemuseossa on näytillä yli 120 kanteletta. Uusia tulee koko ajan. Pääpaino on keskisuomalaisissa kanteleissa. Näytteillä on myös yksityishenkilöiden, Kanteleliiton ja Sibelius-Akatemian soittimia. Vain murto-osa museon omistamista kanteleista on esillä.

Jokaiseen soittimeen liittyy tarina: kuka on rakentaja, milloin ja missä. Museon kanteleita ei entisöidä, koska näin halutaan säilyttää tutkimuksen kannalta tärkeää tietoa. Kantelemuseossa on nähtävänä myös sitroja ja muita kanteleen historiaan liittyviä soittimia.

SUOMEN KANTELEMUSEO

Osoite: Saarijärventie 71, Palokka (Jyväskylä).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alvar Aalto -museo on suljettu peruskorjauksen vuoksi kesään 2023 saakka

LUE MYÖS: Suomen Ilmavoimamuseon anti on kansainvälisestikin huippuluokkaa

LUE MYÖS: Suomen käsityön museon osana toimii Suomen kansallispukukeskus

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.