Suomen Ilmavoimamuseon anti on kansainvälisestikin huippuluokkaa

KESKISUOMI / JYVÄSKYLÄ – Tikkakoski on taajama Jyväskylän pohjoisosassa. Se tunnettaan lentokoneista sijaitseehan täällä Jyväskylän lentokenttä sekä Suomen puolustusvoimien Lentosotakoulu. Mikä onkaan sopivampi paikka Suomen Ilmavoimamuseolle (ent. Keski-Suomen Ilmailumuseo). Ei tarvitse olla järin kiinnostunut lentokoneista, niin silti vierailu Tikkakosken ilmailumuseossa kannattaa. Museon anti on kansainvälisestikin huippuluokkaa.

Entiseen teollisuushalliin on mahdutettu useita Suomen ilmavoimien käytössä ollutta kalustoa, lentokonemoottoreita ja lentovarusteita. Ensivaikutelma saattaa ehkä hämmentää, sillä halli on täynnä hakaristejä. Ikivanha symboli oli vuoteen 1945 Suomen ilmavoimien tunnus. Ruotsalainen kreivi Eric von Rosen lahjoitti ensimmäisen lentokoneen (Thulin Typ D) Suomen ilmavoimille 1918. Sen kyljessä oli von Rosenin onnentunnus, sininen hakaristi.

Museon näyttely etenee kronologisesti käyden läpi Suomen ilmavoimien alkutaipaleen edeten toisen maailmansodan kautta suihkukoneaikaan. Kierroksen alkupäässä on von Rosenin lahjoittaman lentokoneen kopio. Kansalaissodan aikana valkoisten armeijalla oli kaksi tällaista konetta käytössään. Alkuperäiset ovat tuhoutuneet.

Suurimman tilan hallista vie Douglas DC-3, ilmailuhistorian kuuluisin kone. Ilmavoiminen koneet oli ostettu liki jokainen Finnairilta. Konetta käytettiin esimerkiksi laskuvarjojääkärien koulutuksessa.

Toinen kuuluisa konetyyppi oli saksalaisvalmisteinen Messerschmitt BF 109, joita Suomen ilmavoimilla oli käytössä 159 kappaletta. Suihkukoneista nähtävänä on de Havilland Vampire, Fouga Magister ja Saab Draken.

Toiseen kerrokseen on sijoitettu laaja pienoismallikokoelma ja vaihtuvia näyttelyitä. Näyttelyhallissa on myös viestiosasto. Ilmailumuseon internet-sivuilla on nähtävänä virtuaaliesitys museosta.

SUOMEN ILMAVOIMAMUSEO

Osoite: Tikkakoskentie 125, Tikkakoski (Jyväskylä).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alvar Aalto -museo on suljettu peruskorjauksen vuoksi kesään 2023 saakka

LUE MYÖS: Kantelemuseo on harvinaisuus Suomessa – viljamakasiini on muutettu kulttuuritaloksi

LUE MYÖS: Suomen käsityön museon osana toimii Suomen kansallispukukeskus

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.